Почела доградња школе на Старчевици, укида се трећа смјена

Ученици Основне школе „Бранко Радичевић“ на Старчевици  догодине ће наставу похађати у знатно бољим условима, након што су данас и званично почели радови на доградњи осам нових учионица, у оквиру пројекта вриједног 1,4 милиона КМ.

Доградњом ове школе, стећи ће се услови да се настава организује у двије смјене, а не три, што је сада случај. Ово је једина школа у Републици Српској, која је, због мањка простора, морала да наставни процес организује у три смјене. Ова школа има 1.782 ученика распоређених у 69 одјељења и једна је од највећих у Српској.

Градилиште су данас обишли градоначелник Игор Радојичић и предсједница Владе РС Жељка Цвијановић. Током обиласка, Радојичић је подсјетио да су градске власти разматрале више модела  за рјешавање овог, вишедеценијског проблема, те да се у анализама испоставило да да је најоптималније да школа буде дограђена са осам нових учионица.

– Ради се о највећој бањалучкој основној школи која има проблем мањка простора и великог броја ученика. Ми смо још прошле године, заједно са представницима Министарства просвјете и културе, савјета родитеља и представницима мјесне заједнице, разматрали све опције, од уписног подручја до могућности да се изгради нова школа, а као најбоље рјешење се испоставила доградња школе. Ово је растуће насеље и градњом школе на другој локацији, на жалост, не би ријешили проблем. Зато смо се договорили да Град уради пројекат доградње, као и да Влада финансира доградњу. Уколико временске прилике послуже, за надати се да ће ученици друго полугодиште ове школске године дочекати у новим учионицама – рекао је Радојичић.

Премијерка Цвијановић изразила је задовољство због почетка реализације овог пројекта, те уједно и најавила да је у плану и изградња фискултурне дворане у овој школи.

– Влада РС је, захваљујући финансијској стабилности, успјела да финансира и овај пројекат, а за ову инвестицију смо издвојили 1,4 милиона КМ. Вјерујем да ћемо доградњом учионица олакшати живот и ученицима и њиховим родитељима, а свакако и наставницима. Широм Републике Српске постоји читав низ пројеката у области школског система који су у току – нагласила је премијерка Цвијановић.

Директорица ОШ „Бранко Радичевић“ Дарија Мићић казала је да ће доградња учиноница представљати велику помоћ у организацији наставе.

– Конкретно, то значи да више нећемо имати три смјене, а настава у другој смјени почињаће у 13.30 часова. Због пренапучености, ученици од другог до петог разреда сада наставу похађају у три смјене, а трећа смјена почиње у 15.10 – рекла је Мићић.

Поред догградње ове школе, Град Бања Лука је ове године покренуо и велику акцију обнове школских објеката на градском и приградском подручју. У оквиру овог пројекта, биће реконструисано 19 школа, у што ће бити уложено око 1,9 милиона КМ.