Podrška start-up firmama u Inovacionom centru Banja Luka

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić, zajedno sa ministrom nauke i tehnologije RS, Jasminom Komićem, posjetitio je danas start-up firme „Asioso“ i „Digivoks“, koje su nedavno pokrenule poslovanje u novim prostorijama Inovacionog centra Banja Luka, a koje je Grad Banja Luka ustupio ovom centru.

U izjavi novinarima, Radojičić je podsjetio da je ljetos Skupština grada donijela odluku da se tri poslovna prostora u vlasništvu Grada, veličine oko 350 kvadratnih metara, dodijele Inovacionom centru za potrebe razvijanja start-up biznisa.

– Grad je opredijeljen da podrži pokretanje novih poslova, pogotovo novih tehnologija. Ovdje su sada dvije nove firme sa 17 zaposlenih, koji će imati priliku da rade i da ostvare dobar prihod. Naša praksa je da nastavimo istim putem odnosno da i preostala dva prostora privedemo sličnoj namjeni. Ukoliko Inovacionom centru bude trebalo još prostora, Grad će biti na raspolaganju za saradnju – naglasio je Radojičić.

Ministar Komić je istakao da ICBL radi od 2010. godine i da je do sada zaprimio 205 poslovnih ideja, da su podržana 83 tima, te osnovano 36 kompanija u kojima je zapolseno oko 260 radnika.

– Prema postignutim rezultatima, možemo reći da postoji puna opravdanost za postojanje Inovacionog centra, te njegovo dalje širenje. Zahvaljujem se gradonačelniku i Gradskoj upravi na saradnji, jer su prepoznali mogućnost za razvoj preduzetništva – rekao je Komić.

 

Direktor agencije „Digivoks“ Aleksandar Čičić, kazao je da je njegova firma specijalizovana za digitalni marketing i dodao da su od Inovacionog centra dobili lijep prostor za rad, na dobroj lokaciji, dok je Nebojša Ljubičić iz firme „Asioso“ rekao da oni rade u Banjoj Luci, Beču i Minhenu, te da su uglavnom orijentisan na posao sa inostranim partnerima.