Sredstva za sport raspoređena na osnovu rezultata

U današnjem nastavku 20. sjednice Skupštine Grada, odbornici su podržali Program razvoja sporta grada Banje Luke sa prioritetnim oblastima finansiranja u 2018. godini.

-Bezbjednost, zdravlje i masovnost djece na sportskim terenima je ono na čemu je akcenat stavljen u ovom programu razvoja sporta – kazao je načelnik Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport Dragan Banjac, ističući da su za ovu godinu planirana direktna ulaganja u sport u iznosu od dva i po miliona KM.

Kako je istakao Banjac, po prvi put finansijska sredstva se raspoređuju po sportskim rezultatima.

-Ono što je još značajno jeste niz infrastrukturnih projekata koji se planiraju raditi ove godine, zatim 250.000 KM za školski sport, 40.000 KM za obuku neplivača kroz koju godišnje prođe najmanje 500 djece drugih razreda osnovnih škola. Po prvi put ove godine, Grad finansira dva obavezna sistematska pregleda u sportovima kojim je to propisano sportskim pravilima. Prvim sistematskim pregledom obuhvaćeno je oko 700 sportista starijih od 18 godina, i oko 500 sportista koji imaju drugi sistematski pregled u toku takmičarske sezone – kazao je Banjac.

Jedna od novina je i projekat „Sport dostupan djeci“ kojim se planira sufinansirati članarine u sportskim organizacijama za djecu nižih uzrasnih kategorija koja su u sistemu takmičenja.

Govoreći o raspodjeli sredstava za sport, Banjac je naveo da se nisu mogle čuti primjedbe sportista na program.

-To je dokaz da radimo pravu stvar – rekao je Banjac i dodao da na rad Komisije nijedna sportska organizacija u Banjoj Luci nije podnijela pritužbu ili zahtjev za reviziju bodovanja na ovaj program, niti je bilo amandmana Savjeta za sport ni odbornika.

 

Predsjednik Skupštine Grada Zoran Talić rekao je da ono što dobro donosi Program razvoja sporta sa prioritetnim oblastima finansiranja, koji je izazvao višečasovnu raspravu na današnjoj sjednici, jeste što se uvode školske sekcije.

-Dobro je da se tako traže talenti, a s druge strane da imamo i onu zdravstvenu komponentu koja je itekako bitna za našu omladinu – rekao je Talić.

Film „Lica Lafore“

U toku pauze skupštinske sjednice, odbornicima, načelnicima i šefovima odsjeka Gradske uprave i direktorima javnih ustanova i preduzeća prikazan je dokumentarni film autora Denisa Bojića „Lica Lafore“, koji govori o borbi banjalučke porodice Gajić za pronalaženje lijeka za ovu rijetku bolest, od koje su oboljele njihove kćerke.

Predsjednik Talić, koji je organizovao prikazivanje filma, rekao je da je cilj ove aktivnosti da se pomogne porodici Gajić, koja se, osim za svoju, bori za svu djecu koja boluju od ove teške bolesti.

-Želimo da, kao lokalna zajednica, damo svoj doprinos u borbi za pronalaženje lijeka – rekao je Talić.

Druge tačke dnevnog reda

Odbornci su danas usvojili i Plan utroška sredstava za tehničko opremanje Profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice u ovoj godini i izvještaj o realizaciji prošlogodišnjeg plana, kao i više kadrovskih pitanja.