Otkazani novogodišnji koncerti

Grad Banja Luka otkazao je danas sve koncerte, kojim je Banja Luka trebala obilježiti ulazak u novu, 2019. godinu, saopštio je gradonačelnik Igor Radojičić.

Na vanrednoj pres konferenciji, Radojičić je naglasio da su koncerti spriječeni i da grad Banja Luka ne želi  da ugrozimo ni izvođače, ni goste ni same Banjalučane.

-Ne želimo da damo povod ni za jedan novi incident. I to nije znak slabosti, već mudrosti – kazao je Radojičić, nakon što su sinoć aktivisti grupe „Pravda za Davida“ nasilno prekinuli koncert Harisa Džinovića.

Kako je istakao, Banja Luka će, po prvi put nakon rata, večeras u ponoć biti nijema.

-Neka tu tišinu shvate oni koji treba da riješe slučaj Dragičević. Neka tu tišinu shvate organi vlasti koji čine ili ne čine što treba. I neka tu tišinu glasno čuju Banjalučani i razmisle da li nam treba lijep i dobar grad, da u njemu živimo i da možemo zajedno da radimo – poručio je Radojičić.

Povodom sinoćnjih dešavanja, Radojičić je kazao da „jedan odobreni skup održan bez problema i incidenata dok je drugi skup, odnosno novogodišnji koncert onemogućen od učesnika prvog skupa“.

On je podsjetio da je još 28. marta, u ime Gradske uprave, izlazio u javnost sa zahtjevom da se taj slučaj riješi. Kako je naglasio, u vremenu iza nas, Gradska uprava iskazivala je razumjevanje i empatiju za slučaj „Dragičević“, zbog čega je niz događaja u gradu u posljednjih devet mjeseci otkazivan i pomjeran.

On je rekao da je iz istih razloga i lokacija za novogodišnje koncerte izmještena na parking kod Muzeja savremene umjetnosti, kako bi se izbjegla i najmanja  mogućnost konfrontacije.

– Pozivam Banjalučane da se ujedinimo oko dvije stvari. Prva, da svi zajedno kažemo istražnim organima, policiji i vlastima – riješite slučaj Dragičević. Druga, da kažemo u našem gradu ne nasilju, ne incidentima, ne podjelama, ne stagnaciji. To dvoje ide zajedno i oko toga svi možemo imati saglasnost – naglasio je Radojičić.

On je kazao da su u RS izabrani organi vlasti koji treba da rade svoj posao u skladu sa Ustavom i zakonima i u interesu građana Banje Luke i cijele RS.

-Pozivam građane da ne podlegnu međusobnim podjelama i da se svi suprotstavimo iznutra ili izvana unošenju nereda, nemira, podjela i sukoba u naš grad – istakao je Radojičić.

Prema njegovim riječima, u narednom periodu biće odlučeno da li će zbog velike materijalne i štete nanesene ugledu grada, biti pokrenut pravni postupak protiv organizatora sinoćnjeg skupa. On je naglasio da su formalno za organizatore skupa „isturena djeca, a ne velike face“.

Kompletnu vanrednu konferenciju možete pogledati na našoj zvaničnoj fejsbuk stranici.