Osveštana crkva u etno selu „Ljubačke doline“

Povodom osveštavanja crkve Svetog Ćirila i Metodija u etno selu „Ljubačke doline“ kod Banje Luke, predsjednik Skupštine grada Zoran Talić rekao je da su grad i etno selo u Ljubačevu danas dobili duhovni hram koji će poslužiti za vjerske potrebe ali i proširiti turističku ponudu.

  • Ovom prilikom želim da zahvalim porodici Branković koja je ktitor ove predivne crkve, ali i da čestitam Srpskoj pravoslavnoj crkvi i svim našim sugradjanima koji će dobiti i koristiti ovaj duhovni hram. Misli da će on poslužiti ne samo svojoj vjerskoj potrebi nego i turističkoj ponudi, jer će upotpuniti ponudu etno sela u Ljubačevu – rekao je Talić.

Svečanost je organizovala Srpska pravoslavna parohija Javoranska i etno selo muzej „Ljubačke doline“, a njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem služio je cvetu arhijerejsku liturgiju povodom osveštanja Crkve Svetog Ćirila i Metodija. Svečanosti u Ljubačevu prisustvovala je i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Ktitor crkve Nedeljko Branković, rekao je novinarima da je radostan što je hram osveštan.

  • Etno selo je ovom crkvom obogatilo i proširilo svoju, ali i banjalučku turističku ponudu – rekao je Branković, dodajući da se u crkvi nalaze ikone iz 18. vijeka i zvono iz 1939. godine koje ima burnu i zanimljivu istoriju.