Опао интерес за легализацију

Број захтјева за легализацију бесправно изграђених објеката у Бањој Луци знатно је смањен након што су, због одлуке Уставаног суда, даџбине за легализацију изједначене са легалном градњом, саопштено је из Одјељења за просторно уређење.

Према њиховим подацима, евидентан је пад броја издатих накнадних грађевинских дозола као и пад интереса за легализацију објеката, а што је видљиво из броја нових поднесених захтјева.

  • У току прошле године издате су 724 накнадне грађевинске дозволе, док је у првих пет мјесеци ове године издата тек четвртина од тог броја – наглашава Вук Вишекруна, шеф Одсјека за легализацију Градске управе.

Ово је, сматра он, свакако посљедица одлуке Уставног суда Републике Српске којом су неуставнима проглашене одредбе Закона о уређењу простора и грађењу које се односе на накнаду за легализацију. У пракси, то значи да су трошкови за већину објеката били фиксни и износили 100, 500, 1.000 и 2.000 КМ, што је за грађане било веома повољно те и главни мотив за улазак у поступак легализације. Тада је и поднесен највећи број захтјева (8.308).

Међутим, послије одлуке Уставног суда, наведене накнаде се више не могу примјењивати, те су инвеститори обавезни платити трошкове уређења у ренту као и легални градитељи, дакле у пуном износу.

  • Накнада за објекат која је раније била 500 или 1.000 КМ сада може изности и до 10.000 марака, и та чињеница значајно утиче на заинтересованост, односно могућност инвеститора да поступак легализације доведу до краја, те самим тим утиче и на број издатих накнадних грађевинских дозвола у овом периоду – каже Вишекруна.

Са друге стране, финансијски ефекти од поступка легализације су се значајно повећали. Тако је у првих пет мјесеци ове године од поступака легализације приходовано више од 330.000 КМ док је за читаву прошлу годину тај износ износио нешто више од 500.000 КМ. По подациам овог одјељења, од почетка ове године запримљен је 291 нови захтјев за легализацију бесправно изграђених објеката те 56 захтјева за утврђивање легалности објекта изграђених прије 1980. године. У првих пет мјесеци ове године издато је 170 накнадних грађевинских дозвола, 49 рјешења о легалности објекта, 283 урбанистичке сагласности односно локацијских услова, те је окончано око 420 предмета у вези са легализацијом.

Легализовано више од 5.600 објеката

Од почетка процеса легализације 2008. године, у Одјељењу за просторно уређење до сада је запримљено преко 20.000 захтјева за легализацију. Од тог броја, тренутно је активно око 10.000 захтјева, док је окончано преко 10.000 предмета. По њиховим подацима, издате су 5.623 накнадне грађевинске дозволе.