Obilježen Međunarodni dan osoba sa Daunovim sindromom

Međunarodni dan osoba sa Daunovim sindromom obilježen je sinoć u Banskom dvoru manifestacijom “Ja, sličan tebi, postojim!” u organizaciji Centra “Dajte nam šansu-Zvjezdice”. Ova manifestacija se održava već sedmu godinu zaredom, a ovaj put naglasak je stavljen na mogućnostima i sličnostima. U programu su nastupila djeca sa različitim poteškoćama u razvoju, kao i djeca tipičnog razvoja, uz podršku Prve baletske škole Banja Luka i KUD „Čajevec“.

Podršku su im svojim prisustvom pružili i potpredsjednik Skupštine grada Saša Čudić, koji se prisutnima obratio u ime Grada Banja Luka.

– Riječ je o djeci sa ljudskim, ne posebnim potrebama. Njihove porodice zaslužuju visoko poštovanje i podršku. Naš zadatak je da stvaramo još bolje uslove za njihov rad i bezbrižan život, ne zato što nas na to obavezuje odgovornost funkcija koje obavljamo, već što nas obavezuje da na njihov osmijeh odgovorimo na najbolji mogući način – podrškom. Svako dijete, pa i “Zvjezdice” imaju samo jedan zadatak – da budu djeca – rekao je Čudić.

Predsjednica Udruženja “Dajte nam šansu – Zvjezdice” Željka Perišić Ninković je istakla da im je želja da pokažu koje su to mogućnosti djece i mladih sa Daunovim sindromom, te da su posebno ponosni na to što su ova djeca postala vidljiva, pa ljudi na ulici više ne okreću glavu od njih, već u njima prepoznaju ličnost, a ne samo poteškoću koju imaju.

Pisma podrške „Zvjezdicama“ poslali su gradonačelnik Igor Radojičić i predsjednik Skupštine grada Zoran Talić.