Nova toplana od 1. februara u punom kapacitetu

Skupština grada Banja Luka bi na narednoj sjednici, 31. januara,  trebalo da usvoji set odluka u vezi sa radom nove toplane čime će grijanje grada biti povjereno novom privrednom subjektu – preduzeću „Eko toplane Banja Luka“, a time će biti riješen višedecenijski problem grijanja u Banjoj Luci, rekao je gradonačelnik Igor Radojičić nakon današnjeg obilaska nove toplane.

On je naglasio da je nova toplana spremna u tehničkom, pravnom i finansijskom smislu da preuzme djelatnost. Radojičić je podsjetio da su 1. juna prošle godine ovdje počeli radovi i da su ljudi stajali na običnoj ledini, a sedam mjeseci kasnije ovdje je toplana instalisane snage od 50 megavata.

– Od novembra prošle godine je počela proizvodnja toplotne energije, jedan po jedan kotao je uključivan, a u ovom momentu u pogonu je šest kotlova snage 30 megavata. Do sljedeće srijede bi trebalo da budu u pogonu još dva kotla, što je ukupno 40 megavata. Inače, to je 2,5 puta više od postojećih kapaciteta dvije toplane na Starčevici i Kočićevom vijencu – rekao je Radojičić i dodao da je projekat nove toplane dobio i međunarodnu verifikaciju time što je u finansiranje uključena Evropska banka za obnovu i razvoj.

Gradonačelnik je podvukao da će građani Banje Luke dobiti pouzdano grijanje, uz napomenu da je do sada gotovo svake godine, usred zime, prijetila humanitarna katastrofa i da je 20.000 potrošača moglo da ostane bez grijanja.

– Drugo, rješavamo problem najvećeg gradskog gubitaša Toplane AD koji je uspio akumulirati oko 90 miliona duga. Svaka nova sezona je nosila između 10 i 20 miliona novog duga, što više niko nije mogao da prati – kazao je Radojičić.

Direktor preduzeća „Eko toplane Banja Luka“ Borko Torbica, izjavio je da je nova toplana prošla kroz probnu fazu i da je trenutno u punom režimu rada na mreži, a da puni kapacitet rada očekuje od 1. februara ove godine.

– Ovo je tek realizacija nultnog koraka našeg projekta. Glavni imperativ u narednih 10 godina jeste rad na distributivnoj mreži. U prve tri godine, cilj je da se uradi kompletna automatska regulacija mreže. Naše investicije će biti 1,5 milion maraka godišnje u mrežu. Nama je jasno da ako nemamo kontrolu temperature u stanovima onda nismo završili naš projekat. Sredinom januara smo počeli da pratimo temeprature na podstanicama i nadamo se da ćemo u nardne tri godine svih 240 podstanica automatizovati – naglasio je Torbica i dodao da će građani od rada nove toplane prvo osjetiti komfor grijanja 24 sata i da nijednog momenta neće biti rashalađivanja stanova.

Današnjem obilasku „Eko toplane Banja Luka“ prisustvovali su i zamjenik gradonačelnika Srđan Amidžić, predsjednik Skupštine grada Zoran Talić, potpredsjednici Saša Čudić i Milan Milaković, odbornici Skupštine, te načelnici resornih odjeljenja u Gradskoj upravi.

Tarifni sistem

Govoreći o tarifnom sistemu, gradonačelnik Radojičić je rekao da se mijenja samo dio koji se odnosi na fiksnu naplatu kod potrošača koji imaju kalorimetre.

– Radi se o sistemu koji je već u primjeni u mnogim drugim gradovima regiona i tu nema ništa novo. Trošak toplotne energije uključuje proizvodnju toplotne energije i distribuciju i on u sebi kalkuliše različite troškove. Do sada je veliki dio troška nosio potrošač koji je plaćao po kvadratnom metru, a u određenom smislu, potrošači koji imaju kalorimetre su bili u privilegovanom položaju, jer je troškove dopreme za njih snosio neko drugi. Sada smo utvrdili cijenu od 0, 32 KM po kvadratnom metru fiksnog iznosa, što je definitivan prijedlog – naveo je gradonačelnik.

Radojičić je rekao da će nova toplana imati između 50 i 60 zaposlenih. Dio radnika Toplane AD će preuzeti preduzeće „Eko toplane“, dio ispunjava uslove za penziju, a dio će biti tehnološki višak.

Ovom prilikom, gradonačelnik Radojičić je pojasnio da ovo nije investicija u kojoj je većinski vlasnik Grad, jer da je tako, na tendersku proceduru bi potrošili najmanje 10 godina.

-Pošto je većinski vlasnik od 51% privatna kompanija, a 49 % Grad, ovdje ne važi Zakon o javnim nabavkama koji važi za javni sektor. Zbog rokova bio nam je izuzetno važan taj omjer vlasništva – zaključio je Radojičić.