19. sjednica Skupštine Grada

Devetnaesta sjednica Skupštine grada Banja Luka biće održana 31. januara, odlučeno je na sjednici Kolegijuma Skupštine grada, koja je održana u četvrtak. Na ovoj sjednici, odbornici će razmatrati 29 tačaka dnevnog reda. Između ostalog, biće tu set odluka o pitanjima grijanja u Banjoj Luci prema kojima bi od 1. februara 2018. godine, nova toplana u potpunosti preuzela isporuku toplotne energije u gradu.

– Konkretno riječ je o opštim uslovima za proizvodnju, isporuku i korištenje toplotne energije, te o tarifnom sistemu „Eko toplane Banja Luka“. Privodi se kraju izgradnja nove toplane, i na narednoj sjednici razmatraće se tri odluke kojima se povjerava djelatnost grijanja u gradu novoj toplani. U stvari, ako 31. januara  donesemo ove odluke, od 1. februara bi novo preduzeće „Eko toplane Banja Luka“ preuzelo grijanje grada u punom kapacitetu – rekao je Radojičić.

On je pojasnio da za potrošače kod kojih se obračun vrši po metru kvadratnom neće biti izmjene cijena kao ni za poslovne prostore kod kojih se obračun vrši po istalisanoj snazi.

– Mijenja se cijena samo kod potrošača koji imaju ugrađene kalorimetre, jer se uvodi fiksni dio plus obračun utošene energije. Plaćaće se ono što je kalorimetar obračunao kao trošak energije u samom stanu, i tu će cijena biti nešto niža, a uvodi se fiksni dio koji će se plaćati 12 mjeseci za proizvodnju i isporuku energije, koji do sada nije obračunavan pa su taj trošak snosili potrošači koji su plaćali po kvadratnom metru – naveo je Radojičić.

Predsjednik Skupštine grada Zoran Talić, rekao je da pored niza odluka o izmjenama regulacionih planova, kao i kadrovskih pitanja, na narednoj sjednici razmatraće se i odluka o uređenju prostora i građevinskom zemljištu.

– Na dnevnom redu su tačke koje se odnose na kupovinu zemljišta za izgradnju saobraćajnice Delibašino selo – Priječani, ali i rekonstrukciju Ulice Petra Velikog u Česmi, od mosta na rijeci Vrbanja do pravoslavne crkve – rekao je predsjednik gradskog parlamenta Zoran Talić.