Milorad Telebak dobitnik Kočićeve nagrade

U Banskom dvoru je večeras održana svečana akademija u okviru 54. „Kočićevog zbora“ na kojoj je lingvisti Miloradu Telebaku uručena ovogodišnja Kočićeva nagrada. Nagradu je Telebaku uručio gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić, koji je istakao da Kočićev zbor traje već preko pola vijeka, prije svega zato što ima korijen i tradiciju u narodu.

– Sa jedne strane Kočić je književnik. Njegov jezik  je naš narodni jezik, njegovi likovi su naši iz onog ali i ovog vremena. Na drugoj strani Kočić je i simbol jednog vremena koje je bilo teško za narod na ovim prostorima – poručio je Radojičić.

On je dodao da manifestacija „Kočićev zbor“ ima sadržaja koji se mogu ponuditi stranim turistima, kao što je stalna postavka u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci – interaktivna soba, koja je rađena dvojezično uz pomoć modernih tehnologija, gdje su predstavljeni Kočićev rad i biografija.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić, rekla je da je Kočićev zbor manifestacija od značaja za Republiku Srpsku i za grad Banju Luku koja je u zadnjih nekoliko godina napravila iskorak u programskom smislu. Ona je istakla da će na obnovljenom Kočićevom ognjištu đaci sticati i dodatna znanja o Petru Kočiću.

Ovogodišnji laureat Kočićeve nagrade, poznati lingvista Milorad Telebak, rekao je da osjeća veliko zadovoljstvo zbog ove nagrade koju je žiri donio jednoglasno i koju smatra „nagradom iznad svih drugih“, jer je i Kočić jedan iznad svih.

– Kočić uvijek aktuelan, on je srpski jezik branio i čuvao, a preko jezika ostvarivao i druge nacionalne ideale – istakao je Telebak.

Tokom akademije, univerzitetski profesor iz Beograda Dušan Ivanić, održao je prigodnu besjedu o Kočiću u kojoj je istakao njegovu borbu za očuvanje srpskog jezika, oštru kritiku i razračunavanje sa birokratskim i jezikom manipulacije. U muzičkom dijelu programa nastupio je poznati operski pjevač Oliver Njego.