Izgrađen prvi od dva planirana kružna toka u Aleji Svetog Save

Radovi na izgradnji prvog od dva planirana kružna toka u Aleji Svetog Save završeni su proteklog vikenda i ova kružna raskrsnica je u punoj funkciji, u okviru nastojanja da se rasterete najfrekventnije raskrnice i smanje gužve u jutaranjim i poslijepodnevnim „špicevima“.

Tokom današnjeg obilaska novizgrađenog kružnog toka, gradonačelnik Igor Radojičić izrazio je zadovoljstvo zbog toga što je izvođač radova – kompanija „Građenje Đurić“ uspjela da radove privede kraju i prije ugovorenog roka od dva mjeseca, te najavio da u narednim mjesecima slijedi izgradnja novih kružnih raskrsnica na području grada. On je podsjetio da je u izgradnju ove raskrsnice iz gradskog budžeta uloženo više od 200.000 KM, te da su, uz sami kružni tok, izgrađeni i dodatani trotoari i i javna rasvjeta.

-Ova saobraćajnica, koja povezuje istočni i zapadni tranzit, omogućuje da se sa Starčevice, Obilićeva i Borika brže dolazi do centra grada i obratno, a završetkom i druge kružne raskrsnice u Aleji Svetog Save saobraćaj će znatno biti ubrzan i olakašan – naglasio je Radojičić. On je dodao da su na sljedećoj kružnoj raskrsnici u Aleji Svetog Save, kod Adiko banke, radovi u toku, te da očekuje da i taj posao u narednih mjesec dana bude uspješno okončan.

Govoreći o predstojećim planovima iz oblasti saobraćaja, Radojičić je naveo da je u toku tender za izbor izvođača radova za kružni tok kod budućeg tržnog centra „Delta planet“, koji provodi preduzeće Putevi RS.

-Istovremeno, Grad priprema projektnu dokumentaciju za kružni tok kod restorana „Sirano“ na Laušu. Nadamo se da bi do kraja godine mogli raspisati tender za još jedan kružni tok, i to na raskrsnici kod zgrade Policijske uprave, na pravcu prema Zelenom mostu – rekao je Radojičić i dodao da je za ovu godinu planirano da se u širem centru grada izgradi ukupno šest kružnih tokova.

Od većih saobraćajnica, gradonačelnik je izdvojio i izgradnju Ulice Kralja Aleksandra I Karađorđevića, za koju je tender za izbor izvođača radova u toku.

-Pripremamo dokumentaciju za raspisavanje tendera za nastavak istočnog tranzita i spajanje sa Zelenim mostom. Takođe, u toku je tender za novi most u Dragočaju, a u petak će biti otvorena i savremena saobraćajnica u Priječanima – zaključio je Radojičić.

Načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić rekao je da će uklanjanje semafora po gradu i gradnja kružnih tokova značajno ubrzati saobraćaj.

On je naglasio da se kod izgradnje, vodi računa i o bezbjednosti pješaka, navodeći da je uz novoizgrađeni kružni tok kod Osnovnog suda proširen trotoar, a da će na lokaciji kod „Adiko banke“ biti izmješteno autobusko stajalište.

-Prilikom stajanja autobusa prema mostu Venecija putnici koji izlaze na samoj saobraćajnici nisu bili bezbjedni i dolazilo je do stvaranja kolona iza autobusa. Te situacije više neće biti, jer se sada prave autobuska stajališta sa ugibalištima i samim tim, osim boljeg protoka vozila, povećava se i bezbjednost za pješake – kazao je Sandić.

On je najavio da će u narednih 15 dana početi i izgradnja trotara, biciklističkih staza i oborinske kanalizacije na dionici od tržnog centra „Hiperkorta“ do Zalužana, u dužini od 1.200 metara.