Zagledani u budućnost i ponosni na antifašističku tradiciju

Banja Luka je danas, nizom svečanosti i manifestacija, obilježila svoj dan – 22. april, dan kada je oslobođena od fašizma u Drugom svjetskom ratu. U Banskom dvoru je večeras održana i svečana akademija, koja je počela u 20 časova i 24 minute, što simbolično predstavlja kandidaturu Banje Luke za Evropsku prestonicu kulture 2024. godine.

Pozdravljajući brojne goste, najviše zvaničnike Republike Srpske, te goste iz čak 35 opština i gradova regiona i Evrope, gradonačelnik Igor Radojičić je naglasio da je Banja Luka grad koji ima potencijal i šansu.

-Ponosni smo na našu antifašističku tradiciju i zato danas slavimo Dan grada. Ostajemo opredijeljeni za razvoj dobrih odnosa sa našim gradovima partnerima i svim  narodima. Naš grad gleda u budućnost. Gradimo dugoročne planove razvoja, u šta spadaju strategija razvoja grada, novi urbanistički plan, strategija zelenog grada, strategija kulture i srednjoročni plan kapitalnih investicija – naglasio je gradonačelnik u svom obraćanju gostima na svečanoj akademiji.

Banja Luka je ove godine započela brojne infrastrukturne projekte koji bi krajem godine trebalo da donesu rezultate, a to su prije svega poboljšanje saobraćaja u gradu. To će biti ostvareno, kako je rekao gradonačelnik Radojičić, izgradnjom novog mosta na loakciji Zelenog mosta, završetkom Istočnog tranzita i gradnjom još šest kružnih raskrsnica u gradu.  On je upozorio i na probleme, ističiću lošu demografsku sliku Banje Luke i činjenicu da se ne rađa dovoljno beba, iako Banja Luka i dalje privalači nove stanovnike.

– Itekako brinemo o našoj djeci. U saranjdi sa društveno odgovornim kompanijama, prošle godine, izgradili smo 12 novih dječijih igrališta, a akciju nastavljamo i ove godine. Izdvojili smo dodatna sredstva u budžetu za sanaciju banjalučkih škola i očekujem da ove godine saniramo 12 osnovnih i barem tri srednje škole. Ove godine smo i evropski grad sporta, a sufinansiramo i povratak sporta u škole – rekao je Radojičić.

U svom govoru gradonačelnik se posebno osvrnuo na saradnju sa republičkim vlastima, ističiću veliku pomoć predsjednika Milorada Dodika, koji je večeras prisustvovao svečanoj akademiji, te Vlade RS pri finansiranju kapitalnih projekata u gradu.

– Gradimo novu fabriku vode, a ove godine smo riješili decenijski problem grijanja izgradnjom nove toplane, uprkos velikim otporima i poteškoćama. Posebnu zahvalnost dugujemo republičkim organima na finasiranju početka obnove Banskog dvora – kazao je gradonačelnik.

Aprilske nagrade

Na svečanoj akademiji, dodijeljene su tradicionalne aprilske nagrade, povodom Dana grada.

Predsjednici Vlade Republike Srpske Željki Cvijanović i direktoru Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju „Dr Miroslav Zotović“ Goranu Taliću, uručen je Ključ grada sa poveljom „Počasni građanin grada Banje Luke“.

– Iskazujemo veliko poštovanje Željki Cvijanović za njen lični i doprinos Vlade RS razvoju našeg grada. Radi se o kapitalnim poslovima za Banju Luku. Gospodin Goran Talić je od zavoda „Dr Miroslav Zotović“ napravio respektabilnu zdravstvenu ustanovu u regionalnim okvirima i to moramo cijeniti – rekao je gradonačelnik komentarišući dodjelu aprilskih nagrada.

Premijerka Željka Cvijanović, rekla je da je izuzetno počastvovana nagradom i naglasila da je prepoznat zajednički trud Vlade i Grada da Banju Luku učine evopskom ljepoticom i još ugodnijim mjestom za život.

Zlatni grb dodijeljen je proslavljenom rukometnom stručnjaku Velimiru Petkoviću, reditelju Nikoli Pejakoviću, profesoru Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta Biljani Antunović i etnologu Danijeli Đukanović.

Plakete Grada Banje Luke dobili su: glumac Ljubiša Savanović, Ružica Atanacković iz udruženja „Zajedno“, Gradska organizacija porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila, doktor Snežana Kutlešić, KUD „Veselin Masleša“, Galina Marjanović iz udruženja „Duga“, direktor Muzeja savremene umjetnosti RS Sarita Vujković i profesor Pravnog fakulteta Nikola Mojović.

Nagrada Grada Banje Luke mladima uručena je mladim rukometašima Borca Srđanu Mijatoviću i Arseniju Bubiću, dirigentu Gradskog tamburaškog orkestra Zlatanu Miriću, klubu „Balmun“, plivaču Mihajlu Čeprkalu i profesoru Miroslavu Malinoviću.

Instalacija povodom kandidature za EPK 2024.

Prije akademije, u 20.00 časova, na fasadi Banskog dvora prikazana je audio-video instalacija povodom kandidature Banje Luke za Evropsku prestonicu kulture 2024. godine.