Završena javna rasprava o Nacrtu rebalansa budžeta

Završena je javna rasprava o Nacrtu rebalansa budžeta Grada Banja Luka za 2018. godinu. Kako je rekla načelnica Odjeljenja za finansije Božana Šljivar, nacrt predviđa povećanje budžetskog okvira za 10,8 miliona KM ili 8,1% u odnosu na početni budžet za 2018. godinu, te novi budžetski okvir iznosi 144.921.000 KM.

Budžet je uvećan po dva osnova, od kojih je jedan uspješna emisija obveznica koja je završena na Banjalučkoj berzi sa 6.240.000 KM i drugi je raspodjela utvrđenog suficita u iznosu od 9,1 miliona KM, od čega je za kapitalne investicije planirano 4,4 miliona KM.

Dodatni novac u budžetu, kako je rekla Šljivar, biće utrošen na nove projekte i kapitalne investicije u gradu.

Iz emisije obveznica biće finansirano pet kapitalnih projekata, i to: izgradnja novog mosta na lokaciji Zelenog mosta, prva faza rekonstrukcije Ulice kralja Aleksandra I Karađorđevića, nastavak izgradnje istočnog tranzita od Krfske do ulice Gavrila Principa, rekonstrukcija sportske dvorane u nekadašnjem Šoping centru i nastavak izgradnje vodovodnog projekta „Crno vrelo“, odnosno podsistema vodovoda „Zvijezda“.

-Osim toga, iz suficita izdvajamo značajna sredstava za kapitalne investicije tako da će po rebalansu skoro devet miliona KM, zajedno iz suficita i obveznica, biti utrošeno za kapitalne projekte koji su bitni za bolje funkcionisanje grada u narednom periodu – naglasila je načelnica Odjeljenja za finansije.

Inače, Skupština Grada je prošle sedmice, u prvom dijelu 22. zasjedanja, usvojila Nacrt rebalansa budžeta za 2018. godinu i uputila ga u javnu raspravu koja je i okončana danas.