Do kraja godine novi Zeleni most

Do kraja godine Banja Luka bi trebalo da dobije novi most na lokaciji sadašnjeg Zelenog mosta – rekao je gradonačelnik Igor Radojičić , poslije današnje prezentacije idejnog projekta za izgradnju mosta preko rijeke Vrbas sa pristupnom saobraćajnicom i rekonstrukcijom ulice Branka Morače do spoja sa Kozarskom ulicom.

Postojeći most je van upotrebe, a kako se radi o vezi istočnog i zapadnog tranzita,  prioritet  Gradske uprave je izgradnja novog.

– Imamo složene sve pretpostavke i pripremljenu dinamiku. Očekujem do kraja februara  da donesemo odluke o finansiranju, u martu pokrenemo javnu nabavaku i tokom ljeta da počne gradnja. Pod optimalnim uslovima, ukoliko ne bude žalbi i otezanja procedura, do kraja godine mogao bi biti završen novi most – kazao je gradonačelnik Igor Radojičić.

Procijenjena vrijednost novog mosta, na bazi idejnog projekta, je dva miliona maraka. Sredstva bi trebalo da bidu obezbijeđena ili emisijom obveznica ili iz kredita što će biti poznato do februarske sjednice Skuštine grada.

– Na februarskoj sjednici ići ćemo sa odlukom koja se odnosi na nekoliko kapitalnih projekata za ovu godinu, a koji nisu planirani u okviru budžeta, već kroz emisiju obveznica ili kreditno zaduženje od pet miliona KM. Prvi projekat je novi most, zatim prva faza izgradnje Ulice kralja Aleksandra I Karađorđevića, nastavak istočnog tranzita i spoj prema novom mostu, nastavak projekta vodosnabdijevanja što se odnosi na podsistem „Zvijezda“ projekta Crno vrelo i završetak sportske dvorane u nekadašnjem Šoping centru. To je pet kapitalnih projekata koji su u eksternom finansiranju, odnosno nisu u potpunosti uključeni u budžet- zaključio je gradonačelnik Radojičić.

Načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić, ističe kako bi izgradnju novog mosta trebalo posmatrati u okviru cijelog projekta spajanja istočnog i zapadnog tranzita i spoja dva velika naselja Obilićeva i Starčevice.

-Sigurno da će to značajno doprinijeti saobraćajnom rasterećenju. Pored funkcionalnosti novog mosta naši zahtjevi su da on mora imati svoju ljepotu, jer je to tipični gradski most – kazao je Sandić.

Idejni projekat mosta uradila je projektantska kuća „Ink konstruktor“. Ukupna dužina mosta biće 80, a širina 14 metara. Direktor ove projektantske kuće Nebojša Prostran, istakao je da su osim dvije saobraćajne trake, predviđene obostrane pješačke i i biciklističe trake kao i vidikovac, te moderna rasvjeta.