Gradonačelniku uručen prvi tom Enciklopedije RS

Predsjednik Akademije i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović, uručio je danas gradonačelniku Banje Luke Igoru Radojičiću prvi tom Enciklopedije Republike Srpske. Tom prilikom, gradonačelnik Radojičić je podsjetio da je imao privilegiju još kao predsjednik Narodne skupštine RS da bude uključen u uređivački odbor Enciklopedije RS, naglašavajući da se radi o veoma sistematičnom i detaljnom djelu.

– Ovo je vrlo obiman i značajan posao koji traje već desetak godina. Važno je zbog sadašnjeg, a još više zbog budućeg vremena da se uradi jedno sistematično prikazanje Republike Srpske i svih pojmova iz njene istorije, geografije i drugih nauka odnosno da se daju odrednice na osnovu kojih će u budućnosti moći da se procjenjuje za dalje – rekao je Radojičić.

Predsjednik ANU RS Rajko Kuzmanović, izjavio je da je u prvom tomu Enciklopedije Banja Luka obrađena vrlo opširno i vrlo detaljno sa svim svojim specifičnostima, te naglasio da je  Enciklopedija najznačajni projekat koji ima RS iz oblasti nauke, obrazovanja, kultre i uopšte iz društvenih i drugih djelatnosti.

-Enciklopedija je, u stvari, lična karta Republike Srpske u kojoj će biti obrađeno 2.600 naseljenih mjesta, s tim da samo grad Banja Luka ima 52 naseljena mjesta. Bitno je da  Enciklopedija dođe na pravo mjesto i ona će biti idealan poklon našim ljudima u inostranstvu, ali i stranim i drugim delegacijama – zaključio je Kuzmanović.