Градоначелнику плакета Удружења дистрофичара регије Бања Лука

Град Бања Лука једна је од најбољих локалних заједница у окружењу која организује разне сервисе подршке за лица са инвалидитетом, а који су један од најбитнијих предуслова за самосталан живот ових лица.

Због тога је данас, поводом 45 година рада Удружења дисторфичара регије Бања Лука уручено признање градоначелнику Игору Радојичићу, као и начелницима Одјељења за саобраћај и путеве Славиши Сандићу и Одјељења за културу, туризам и социјалну политику Наталији Тривић.

– Град Бања Лука је партнер овом удружењу на рјешавању бојних проблема које имају особе са инвалидитетом. Град финансира њихове редовне и пројектне активности. У последње двије године много је рађено на уклањању архитектонских баријера и то ћемо радити и наредних година – казао је градоначелник Радојичић.

Он је подсјетио да је управо ових дана ријешен проблем једне суграђанке у Обилићеву, која због архитектонских баријера годинама није могла изаћи из стамбене зграде у којој живи.

– Проблем смо ријешили изградњом прилазне рампе и то је примјер како би сви требало да се понашамо када су овакви појединачни проблеми у питању – истакао је он.

Директор Удружења дистрофичара Радован Ристић захвалио је Граду на помоћи и сарадњи која пружа удружењу и њиховим члановима.

– Удружење дистрофичара је израсло у једну озбиљну партнерску организацију где заједно са Градском управом и Центром за социјални рад вршимо и пружање услуга као што су персонална асистенција, превоз особа за инвалидитетом и других, а које Град финансира- рекао је Ристић.

Удружење је поренуло и низ иницијатива за измјену законских прописа којим се побољшавају услови живота ових особа као што је инцијатива за доношења закона о професионалној рехабилитацији и запошљавању лица са инвалидидитетом.

Повељу Удружења дистрофичара поводом 45. годишњице рада додијељена је предсједнику Републике Милораду Додику, због свега, како је речено, што је учинио за особе са инвалидидтетом. Признања у виду плакете осим градоначелнику и Градској управи су додјељена и предсједници Владе Републике Српске Жељки Цвијановић те министарству здравља и министарству рада и борачко- инвалидске заштите, Центру за социјални рад Бања Лука и Савезу дистрорфичара Србије.

Министар здравља РС Драган Богданић,  честитао је годишњицу Удружењу диострофичара и најавио још бољу сарадњу са свим удружењима инвалидних лица.

– Сарадња министарства здравља са овим категоријама је јако добра и тако ће се наставити у будућности. Са своје стране, министарство ће чинити све да извршава своје обавезе – казо је он.

Министарство рада и борачко – инвалидске заштитите такође има коректну сарадњу са овим Удружењем, казао је министар рада Миленко Савановић и додао да је на свим нивоима власти да боље и више сагледавају потребе лица са инвалидитетом