Ватрогасна јединица: „На палите коров и не изазивајте пожаре“

Бањалучки ватрогасци апеловали су данас на суграђане да не пале коров и тиме заузимају капацитете ватрогасне јединице, након што су, због неконтролисаног ширења ватрене стихије, јуче имали чак десет интервенција у селима око града.

Шеф Одсјека за цивилну заштиту и послове професионалне територијалне ватрогасне јединице, Младен Ћућун, упозорава да је, само током јучерашњех дана, горјело на девет локација, односно да су ватрогасци, због паљења ниског растиња и корова, интервенисали у Сутурлији, Јагарама, Бронзаном мајдану, Бијелом потоку, Поткозарју, на Пониру и у Улици Бранка Грбчића.

  • Наши ватрогасци су спремни да реагују и сви пожари изазвани паљењем корова до сада су успјешно угашени. Међутим, ми се налазимо у времену епидемије и ванредног стања и ватрогасна јединица је ангажована и на другим важним пословима за град, а неодговорни појединци нам отежавају рад. Стога, још једанпут, молим све суграђане да се понашају одговорно и да не пале коров и ниско растиње, јер тиме угрожавају и природу и људске животе. Такође, топло вријеме са доста вјетра, погодује брзом ширењу пожара – рекао је Ћућун.

Према Закону о заштити од пожара, забрањено је паљење корова и другог пољопривредног отпада без претходног обавјештавања ватрогасно-спасилачке јединице и предузимања свих неопходних радњи са циљем спречавања ширења ватре. Овим законом дефинисана је новчана казна од 100 КМ до 1.000 КМ.

Из Министарство унутрашњих послова Републике Српске, поручују да ће предузимати законом прописане мјере против лица која су изазвала пожар и тиме угрозили животе и здравље људи и причинили материјалну штету.