Boračko-invalidska zaštita: Uskoro izbor udruženja od gradskog interesa

Odjeljenje za boračko-invalidsku zaštitu predložilo je Skupštini grada kriterijume za utvrđivanje „udruženja od interesa za grad“, u okviru priprema za odabir onih koji ispunjavaju propisane uslove.

Predožena odluka naći će se na dnevnom redu naredne sjednice gradskog parlamenta, zakazane za 6. februar. Načelnik Odjeljenja za boračko invalidsku zaštitu Dragomir Keserović, najavio je da će poslije usvajanja ove odluke biti pokrenuta procedura za izbor udruženja koja će dobiti ovaj status.

– Do sada je devet udruženja imalo status da su od interesa za grad- kaže Keserović.

On objašnjava da su u okviru budžeta Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu planirana dva granta za sufinansiranje udruženja iz oblasti boračko-invalidske zaštite i to grant za sufinansiranje projekata/programa i grant za sufinansiranje aktivnosti.

Koja će udruženja dobiti ovakav status i mogućnost korišćenja ovih sredstava utvrđuje Skupština grada, na prijedlog gradonačelnika.

Kako pojašnjava Keserović, udruženje može steći status od interesa za Grad ako je registrovano i djeluje na području grada, ako je u svom djelovanju ostvarilo značajne rezultate u oblasti poboljšanja materijalnog i socijalnog položaja učesnika oslobodilačkih ratova, u afirmaciji i očuvanju tekovina oslobodilačkih ratova, kao i u obilježavanju značajnih događaja i datuma iz oslobodilačkih ratova.

Ukoliko odbornici na narednoj sjednici prihvate ovu odluku, nadležno odjeljenje će raspisati javni konkurs za utvrđivanje statusa koji će biti objavljen u sredstvima javnog informisanja i na sajtu grada.

Dokumentacija

Uz prijavu na konkurs, udruženja su dužna da dostave: kopiju rješenja o upisu u registar udruženja kod Osnovnog suda u Banjoj Luci, kopiju ovjerenog statuta udruženja, ovjeren spisak članova udruženja, dokaze o ostvarenim značajnim rezultatima, usvojen program rada udruženja za tekuću godinu, usvojen izvještaj o radu i finansijski izvještaj za godinu koja prethodi godini u kojoj se podnosi prijava.