Бесплатни уџбеници и за дјецу из хранитељских породица

Град Бања Лука обезбиједиће и ове године уџбенике за дјецу из вишечланих и ромских породица, а по први пут, од предстојеће школске године ову врсту помоћи добиће и дјеца из хранитељских породица.

Новим програмом подршке, Градска управа ће дјеци из хранитељских породица додијелити једнократну новчану помоћ за набавку уџбеника и школског прибора, за шта је ових дана донесен и одговарајући правилник.

Према том правилнику, за основце из хранитељских породица предвиђено је 150 КМ, за ученике средњих школа 170, док студенти из хранитељских породица могу да добију 200 КМ. Захтјеве за остваривање ове помоћи, уз одређену документацију, потребно је поднијети до 15. септембра за ученике, а за студенте до 15. новембра.

-Ово је симболичан знак подршке за те људе који обављају изузетно хуману мисију, односно дају свој допринос да малишани без родитељског старања одрастају у здравим и срећним породицама – истакли су из Одјељења за културу, туризам и социјалну политику.

Када је ријеч о бесплатним уџбеницима из породица са четворо и више дјеце и Удружења Рома „Весели бријег“, како су потврдили у одјељењу – све процедуре за ову активност приводе се крају и до почетка школске године уџбеници ће бити подијељени.

Укупно 81 основац из 51 вишечланe породицe добиће бесплатне уџбенике и 20 ученика из ромских породица, који ће добити и школски прибор. Такође, Град ће кроз једнократну новчану помоћ подржати образовање средњошколаца и студената из ромске популације.

Из ресорног одјељења су нагласили да од 2010. године, пред почетак школе, Град пружа подршку удружењима „4+“ и „Весели бријег“ и за њихове чланове обезбиједи бесплатне комплете књига.

-Ова помоћ је само једна од мјера социјалне политике коју проводи Град Бања Лука. Са удружењима, посебно „4+“, организујемо бројне заједничке активности. Град им је обезбиједио нове пословне просторије. Такође плаћа боравак дјеце из вишечланих породица у вртићима, добијају стипендију током школовања без обзира на материјални статус породице. Уз то, финансирамо и дио текућих трошкова и одређених програмских активности Удружења „4+“ – казали су из одјељења.

 Фото илустрација

Фото илустрација