Бања Лука у акцији „Сат за нашу планету“

Бања Лука ће и ове године подржати највећу глобалну акцију за заштиту природе “Сат за нашу планету”, која ће бити одржана у суботу 24. марта, у времену од 20.30 до 21.30 часова.

У том периоду, биће искључена свјетла на зградама Градске управе, у Музичком павиљону Парка „Петар Кочић“, као и на објектима Музеја савремене умјетности РС, „Пошта Српске“ и „Електрокрајине“. На сат времена биће искључена и јавна расвјета у Улици Веселина Маслеше и у дијелу Улице краља Петра I Карађорђевића.

Допринос могу дати и суграђани, искључивањем свјетала у својим домовима.

Тако ће се највећи град Српске, по десети пут, придружити бројним свјетским градовима који симболичним искључивањем свјетла на сат времена желе да укажу на неопходност борбе против климатских промјена, као и да се упути снажна порука како је могуће предузети нешто у вези са ублажавањем климатских промјена и очувањем ресурса на планети.

Протекле деценије, Свјетска организација за заштиту природе је кроз “Сат за нашу планету” допринијела видљивости теме климатских промјена и њихових посљедица.

Од ове године, под слоганом “Повежи се са планетом”, акција је усмјерена и на термин биодиверзитета односно биолошке разноврсности, како би се упозорило на његово убрзано смањење широм свијета.

 

Акцију „Сат за нашу планету“, која је настала 2007. године у Сиднеју, до сада је на глобалном нивоу подржало више од 7.000 градова из 187 земаља са стотинама милиона учесника.

„Један сат који проводимо у мраку подсјетник је да морамо да осигурамо одрживу будућност наше планете“, поручили су организатори акције.