Бања Лука припрема попис биљних и животињских врста

Град Бања Лука је једина локална заједница у Републици Српској која и у 2019. години наставља са пописом, класификацијом и мапирањем биљних и животињских врста на подручју града, што представља основ за њихову одрживу употребу, потврђено је у Одјељењу за комуналне послове.

Осим тога, добијени подаци су неопходни у случајевима заштите односно брендирања појединих производа као традиционалних или аутохтоних.

Будући да подручје града обилује разноврсним биљним и животињским врстама од којих се многе налазе и у уредби о Црвеној листи заштићених врста флоре и фауне РС, Бања Лука је ушла у овај пројекат 2018. години, а у овој ће се проводити на подручјима Бронзаног Мајдана, Обровца, Стратинске, Кмећана, Мелине, Суботице и Вилуса.

-Попис, односно инвентаризација представља прикупљање података са терена о томе које биљне, шумске, анималне и акватичне врсте настањују подручје Бање Луке – истакао је начелник Одјељења за комуналне послове, Петар Билчар.

У прошлој години урађена је прва фаза инвентаризације која је обухватила насељена мјеста: Бања Лука, Пријечани, Куљани, Залужани, Шарговац, Дракулић, Јагаре, Понир, Дебељаци и Бастаси а планирано је да се подручје града обради кроз шест фаза.

-Добијени резултати омогућавају низ анализа, као и планирање свих захвата у природи, те управљање простором – нагласио је Билчар.

Подаци о генетичким ресурсима обухватају врсте и станишта гајених биљака и животиња, као и врсте и екосистеме значајне за производњу људске и сточне хране.

У смислу очувања ових ресурса  ти подаци омогућавају даљи мониторинг, те идентификовање промјена у распрострањености и бројности одређених врста, чиме се добијају квалитетни подаци за процјену угрожености и планирање заштите.

-Не само да желимо знати које биљне и животињске врсте имамо, већ и да знамо у каквом су стању и да ли им пријети било каква опасност за њихов опстанак – закључио је Билчар.

 Прва фаза попис (пано)

Прва фаза попис (пано)