СПД „Јединство“ обиљежава 125 година од оснивања

Српско пјевачко друштво „Јединство“, под диригентском палицом Немање Савића, вечерас с почетком у 19 часова у храму Христа Спаситеља одржаће концерт духовне музике и тако наставити обиљежавање 125. годишњице од свог оснивања.

Централна прослава обиљежавања јубилеја биће повезана и реализована са садржајима 15. међународног фестивала „Бањалучки хорски сусрети“, у оквиру којих ће поменути концерт бити и одржан.

СПД „Јединство“, велики неимар српске духовности и културе, створено под окриљем Српске православне цркве, уградило је свој рад у значајне догађаје српског народа посебно Бањалуке, Крајине и Републике Српске“, саопштено је поводом концерта из овог друштва, које је од оснивања (1893. година) одржало више од 5.000 концерата и учешћа на богослужењима на простору бивше Југославије, већине европских земаља, али и далеке Русије, Аустралије, Кине и Сјеварне Америке.

-СПД „Јединство“ је кроз своје вишеструке, многобројне активности и високоумјетничке домете, постало много више  од успјешног пјевачког друштва. Због улоге коју је имало и има у историји и животу српског народа ових простора с правом кажемо – „Јединство“ је институција културе – навели су из овог друштва.

Програм „Бањалучких хорских сусрета“ погледајте овдје.