Скупштина града: Сагласност „Водоводу“ на корекцију цијене воде

Скупштина града Бањe Лукe данас је дала сагласност градском „Водоводу“ за корекцију цијене воде у предложеном увећању од 11 фенинга по кубном метру. Истом одлуком, Скупштина није прихватила приједлог „Водовода“ да се накнада за мјерно мјесто плаћа 1.5 KM, како су тражили, него је она умањена на 1.2 КМ.

У образложењу ове одлуке, градоначелник Игор Радојичић je нагласио да је корекција цијене воде била неопходна због повећаних трошкова „Водовода“, односно преузимања огромне мреже сеоских водовода.

– Крајем 2016. године, сви сеоски водоводи, у дужини од неколико стотина километара, предати на управљање „Водоводу“ које је добио огромну мрежу у лошем стању и са малим бројем потрошача. Прошле године смо, тако, из градског буџета морали издвојити 500.000 КМ за субвнеционисање пословања „Водовода“, јер управљање тако великом мрежом изискује огромне трошкове и сигурно је да би их то одвело у губитке. Такође, људи морају бити свјесни да градњу сваког новог водовода неко мора да плати и инвестира – нагласио је Радојичић.

Истовремено, Скупштина је усвојила нацрт одлуке о измјени Статута Града Бање Луке којом се 21. новембар уводи као градски празник – Дан ослобођења града у Првом свјетском рату. Уколико одлука буде усвојена након проведене јавне расправе, то ће бити други празник града, уз 22. април који се обиљажава као Дан града.

– На одређен начин, обиљежавање 21. новембра као дана када је Бања Лука ослобођена у Првом свјетском рату отклонићемо и једну врсту неправде према том важном датуму који се доживљава као прво национално ослобођење на овим просторима. Слиједи нам јавна расправа и надам се да ћемо прије Дана града усвојити ту одлуку и овај датум и званично унијети у Статут града – рекао је Радојичић.

Према одлуци Скупштине, и новоизграђена спортска дворана „Центар“ на мјесту некадашњег просторa Шопинг центра, предата је на управљање ЈУ СЦ Борик. На овај начин ЈУ СЦ „Борик“ ће управљати дворанама „Борик“, „Обилићево“ и Центар“.

– Нову спортску дворану практично дајемо на кориштење спортистима и спортским клубовима нашег града и вјерујем да ћемо у најскорије вријеме завршити и све правне формалности те да ће дворана у пуном капацитету бити на располагању спортистима за њихове активности – казао је Радојичић.

Одборници су на данашњој сједници, између осталог, усвојили одлуку о критеријумима и условима за утврђивање удружења од интереса за Град из области борачко-инвалидске заштите којом је предвиђено да овај статус могу стећи удружења која су у свом раду остварила значајне резултате у области материјалног и социјалног положаја учесника ослободилачких ратова те афирмисали тековине тих ратова.

Такође, усвојено је неколико одлука из области просторно-планске документације, затим програми рада Центра за предшколско васпитањње и образовање и Центра за развој пољопривреде и села за 2019. годину те акциони план за суфинансирање омладинских активности у граду за ову годину. Скупштина је данас именовала и Невена Станића за начелника Одјељења за културу, туризам и соцјалну политику који је до сада био у статусу вршиоца дужности.

Талић: Улазак Српске војске у Бању Луку 1918. године заначајан дан

Предсједник Скупштине града Зоран талић, оцијенио је да је улазак Српске војске у Бању Луку прије стотину година означио ослобођење ових простора и да је веома заначјан датум у нашој историји.

– Драго ми је што је та инцијатива покренута и што су у вези с тим констултовани угледни историчари који су дали позитивно мишљење и практично смо постигли друштвени консензус око тога. Путем јавне расправе о нацрту те одлуке и грађани ће моћи дати своје мишљење и вјерујем да ће оно бити позитивно – казао је Талић.