„Зелени град“: У Лазареву нова „Алеја матураната“

Матуранти бањалучких средњих школа сљедеће седмице засадиће саднице у „Алеју матураната“.

У ову, заједничку акцију школа и Града, која је прошле године по први пут организована, планирано је да учествује укупно 114 одјељења завршних разреда средњих школа.

-Свако одјељење засадиће једну садницу и тако ћемо формирати нови градски дровред, чиме ће настати друга алеја матураната. У сарадњи са градским пејзажним архитектом и Одјељењем за просторно уређење, за нову алеју одабрали смо локацију у Лазареву, Улицу Бранка Поповића, коју ће красити нова „Алеја матураната“ – казали су из Одјељења за комуналне послове.

Прва „Алеја матураната“ формирана је прошле године, у непосредној близини тврђаве Кастел, у Улици Теодора Колокотрониса, у коју је засађено 105 садница кестена. Иницијатор акције садње дрвећа и покретач идеје била је Угоститељско–трговинско-туристичка школа, а коју су подржале све бањалучке средње школе и Град Бања Лука.

-Бања Лука је град зеленила, чему ће допринијети и нова алеја. Зеленило припада свима нама и дужни смо да га чувамо и заштитимо – казали су из ресорног одјељења и истакли да је током прошле јесени у оквиру велике акције широм града засађено око 1.000 садница.

Истовремено, у градским дрворедима ради се на орезивању стабала и подизању крошњи по захтјевима грађана, а са првим знацима буђења вегетације, у градским парковима освануће више хиљада садница јединственог тулипана сорте „Бања Лука“, нарциса и висибаба.

 Прва ″Алеја матураната″ засађена прошлог прољећа у близини Кастела

Прва ″Алеја матураната″ засађена прошлог прољећа у близини Кастела