До краја мјесеца санација стeпеница код споменика на Бањ брду

Санација приступних степеница код споменика палим Крајишницима на Бањ брду је у поодмаклој фази.

-Екипе предузећа „Кото“ интензивно раде и покушавамо да овај посао окончамо који дан прије 27. јула, када се обиљежава Дан устанка против фашизма. До сада су завршене горње етаже прилаза споменику и ради се на доњим – казао је начелник Одјељења за борачко-инвалидску заштиту Драгомир Кесеровић.

Према његовим ријечима, Град је једино могао да уђе у посао обнове оштећених степеница, за шта је и надлежан.

-На иницијативу градоначелника, одлучили смо да обновимо приступне степенице о трошку Града како би се омогућио несметан приступ споменику приликом обиљежавања важних историјских датума. Сам споменик се налази на списку споменика од интереса за РС и БиХ и његову обнову мора одобрити Влада РС, а потребна су и велика средства да би се то остварило– рекао је начелник Кесеровић.

Средства за обнову степеница у износу од 45.000 КМ издвојена су из градског буџета односно из гранта за одржавање споменика и спомен-обиљежја.

Кесеровић је навео да је у надлежности Града преко 40 споменика и спомен обиљежја, од којих је већина санирана.

-У току је санација споменика у Стричићима, коју планирамо да завршимо до почетка овогодишњег „Кочићевог збора“. Радови се изводе и на још шест споменика из Отаџбинског и Другог свјетског рата – навео је Кесеровић.