Banja Luka podržala akciju “Sat za našu planetu”

Banja Luka je večeras gašenjem svjetala u užem centru grada u akciji „Sat za planetu Zemlju“ ukazala na neophodnost borbe protiv klimatskih promjena. Svjetla su od 20.30 do 21.30 časova bila isključena na zgradama Gradske uprave, Muzičkom paviljonu Parka „Petar Kočić“, te na objektima Muzeja svremene umjetnosti Republike Srpske, „Pošta Srpske“, „Elektrokrajine“.

Ugašena je bila i javna rasvjeta u Ulici Veselina Masleše i u dijelu Ulice Kralja Petra Prvog Karađorđevića.

Načelnik gradskog Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar rekao je da je ovo deseti put da Banja Luka učestvuje u ovoj najvećoj globalnoj akciji za zaštitu prirode.
Bilčar je rekao da grad u saradnji sa Elektrotehničkim fakultetom od početka ove godine radi na sistemu za daljinsko upravljanje i nadzor javnom rasvjetom da bi obezbijedili uštede električne energije.
On je preporučio i ostalim lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj da iskoriste njihova iskustva i primjene dobre prakse koje Banja Luka ima u ovoj oblasti.
.

Akciju „Sat za našu planetu“, koja je nastala 2007. godine u Sidneju, do sada je na globalnom nivou podržalo više od 7.000 gradova iz 187 zemalja sa stotinama miliona učesnika