Бања Лука подржала акцију “Сат за нашу планету”

Бања Лука је вечерас гашењем свјетала у ужем центру града у акцији „Сат за планету Земљу“ указала на неопходност борбе против климатских промјена. Свјетла су од 20.30 до 21.30 часова била искључена на зградама Градске управе, Музичком павиљону Парка „Петар Кочић“, те на објектима Музеја свремене умјетности Републике Српске, „Пошта Српске“, „Електрокрајине“.

Угашена је била и јавна расвјета у Улици Веселина Маслеше и у дијелу Улице Краља Петра Првог Карађорђевића.

Начелник градског Одјељења за комуналне послове Петар Билчар рекао је да је ово десети пут да Бања Лука учествује у овој највећој глобалној акцији за заштиту природе.
Билчар је рекао да град у сарадњи са Електротехничким факултетом од почетка ове године ради на систему за даљинско управљање и надзор јавном расвјетом да би обезбиједили уштеде електричне енергије.
Он је препоручио и осталим локалним заједницама у Републици Српској да искористе њихова искуства и примјене добре праксе које Бања Лука има у овој области.
.

Акцију „Сат за нашу планету“, која је настала 2007. године у Сиднеју, до сада је на глобалном нивоу подржало више од 7.000 градова из 187 земаља са стотинама милиона учесника