Култура и умјетност

Home / Грађани / Култура и умјетност

Бања Лука је највећи град Републике Српске и средиште културе и умјетности. На њеном простору преплитале су се многе културе, о чему свједоче културно-историјски споменици из различитих епоха људског стваралаштва. Најстарији историјски споменик у граду је тврђава Кастел.

За новију историју најзначајнији је период управе бана Светислава Тисе Милосављевића, када су настали: Банска палача (данас Градска управа), Бански двор, Позориште (основано 1930. године, а данашње здање подигнуто 1934. године), Хигијенски завод, објекти Учитељске и Пољопривредне школе, источно крило ондашње Гимназије, те седам стамбених зграда за чиновнике (у данашњој Алеји Светог Саве и код Поште). Бан носи заслуге и за настанак бањолучког Градског парка са спомеником Петру Кочићу, те за доградњу хотела „Босна“.

У граду се годишње одржи низ позоришних представа, изложби, концерата, перформанса и других умјетничких програма. У граду гостују еминентни ствараоци из свијета умјетности.

Град Бања Лука је организатор манифестације Кочићев збор, а помаже и програме 30 манифестација у области културе који се одржавају у Бањој Луци.

Змијањски вез са Кочићевих простора, уврштен је 2014. године, на Репрезентативну листу нематеријалног културног насљеђа Унеска.

Бања Лука је у 2018. години, по први пут, добила Стратегију развоја културе за период од 2018-2028. године, која је дио ширег плана и активности у вези са припремом кандидатуре нашег града за Европску престоницу културе 2024. године. Стратегија је донесена на сједници Скупштине Града на засједању одржаном 26. јуна 2018. године.

Стратегија развоја културе Града Бања Лука за 2018-2028.

Погледај

Културне манифестације за 2020. годину

Погледај

Културне манифестације за 2019. годину

Погледај

У Градској управи за област културе задужено је Одјељење за културу, туризам и социјалну политику. Град Бања Лука је оснивач „ЈУ Бански двор – Културни центар“.
Бања Лука је сједиште највиших државних и националних институција културе и умјетности: Академије наука и умјетности Републике Српске, Музеја Републике Српске, Музеја савремене умјетности, Народног позоришта Републике Српске, Народне универзитетске библиотеке Републике Српске, Специјалне библиотеке за слијепа и слабовида лица Републике Српске, те Архива Републике Српске који је републичка управна организација. Филмска остварења се приказују у Синеплекс „Палас“, смјештеном у самом центру града, који има седам модерно опремљених биоскопских сала.

Град Бања Лука је у поступку кандидатуре за Европску престоницу културе (ЕПК) 2024. године. Формиран је Тим „Бања Лука 2024“, од седам чланова којем је повјерена израда апликације и документа „Стратегија развоја културе Бањалуке“ као и Савјет за припрему и учешће Бање Луке у пројекту Европска престоница културе 2024. године, којег чини 36 културних  радника који има савјетодавну  улогу у процесу аплицирања.

Поред установа и институција културе, своје програме у области културe реализује преко 80 удружења грађана која су основана и регистрована у складу са Законом о удружењима и фондацијама. Програмске активности у области културно – умјетничког аматеризма на подручју Града се одвијају у оквиру девет културно-умјетничких (фолклорних) друштава, четири пјевачка друштва-хора, два оркестрa, три позоришта, и једно завичајно друштво. Наведена удружења у оквиру својих активности заједно окупљају више од 2.500 чланова, претежно младих.

Град Бања Лука подржава културно-умјетнички аматеризам  кроз суфинансирање програмских дјелатности сљедећих удружења:

– културно-умјетничка друштва:

 • Ансамбл народних  игара и пјесама  „Веселин Маслеша“,
 • Радничко Културно – умјетничко друштво „Пелагић“,
 • Културно-умјетничко друштво „Чајавец“,
 • Културно-умјетничко друштво „Младост“,
 • Културно-умјетничко друштво  „Пискавица“,
 • Културно-умјетничко друштво  „Српски витезови“,
 • Културно-умјетничко друштво  „Свети Сава“,
 • Културно-умјетничко друштво „Опанак“,
 • Културно-умјетничко друштво „14. Фебруар“.

– пјевачка друштва-хорови: 

 • Српско пјевачко друштво „ Јединство“,
 • Арт пулс „Бањалучанке“,
 • Дјечији хор  „Врапчићи“,
 • Хрватско пјевачко друштво „Нада“.

– тамбурашки оркестри: 

 • Градски тамбурашки оркестар,
 • Ансамбл „Здравка Ћосића“.

– позоришта:

 • Бањалучко студентско позориште,
 • Дис–позориште младих;
 • Невид театар.

– завичајно друштво: 

 • Завичајно друштво Змијање.

Културно-умјетнички аматеризам - одабрани пројекти за суфинансирање у 2019.

Погледај

Културно-умјетнички аматеризам - програм суфинансирања у 2019.

Погледај

Пројекат „Редисковер“

Водич

Културни центар Бански двор

Погледај

Народно позориште РС

Погледај

Градско позориште Јазавац

Погледај

Дис позориште

Погледај