Јачање пољопривреде: 145 пријављених за субвенције

На јавни позив за субвенције за побољшање квалитета земљишта пријавило се укупно 145 пољопривредника са подручја Бање Луке, подаци су Центра за развој пољопривреде и села.

За ове намјене обезбијеђено је 345.800 КМ, а средства су прикупљена на основу накнаде за претварање пољопривредног земљишта у непољопривредне сврхе.

Према подацима Центра за развој пољопривреде и села, који је и провео јавни позив – 111 кандидата пријавило се за субвенције за оспособљавање и уређење деградираног земљишта, 30 за поправку и побољшање плодности земљишта и четири кандидата за мелиорацију земљишта слабијег квалитета.

-Након контроле испуњености услова из јавног позива, комисија је прошле седмице завршила  провјеру стања на терену и у току је бодовање кандидата, послије којег слиједи формирање ранг листе, те завршетак осталих активности у складу са  правилником о раду комисије – казали су из Центра.

Како су истакли, основни циљеви додјеле средстава су унапређење и јачање пољопривредног сектора, стварања тржишно оријентисаних произвођача, јачања њихове конкурентности и смањења стопе незапослености кроз оспособљавање, уређење и побољшање квалитета пољопривредних земљишта.

Како је планирано, биће суфинансирани пројекти чијом реализацијом се стварају услови за оспособљавање неплодног земљишта за пољопривредну производњу. Максимална средства која може остварити апликант утврђују су у висини 60 одсто од  вриједности пројекта, а не могу бити већа од 6.000 КМ по пројекту.

Минимална површина пољопривредног земљишта која се мора обухватити овим мјерама је један хектар, а максимална површина пољопривредног земљишта које се могло пријавити износи пет хектара.