Штаб: Укинути градски карантини, и даље потребан велики опрез

Градски Штаб за ванредне ситуације донио је данас одлуку о укидању карантина на подручју града Бање Луке, док су особе која су до данас боравилe у карантину, упућене у кућну изолацију. Од формирања карантина до данас, кроз њих је прошло више од 200 особа. Сви који пролазе границу и улазе у РС, по доласку кући морају ићи у кућну изолацију, а Комуналној полицији наложено је да стриктино контролише да ли се придржавају прописних мјера изолације.

Градоначелник Игор Радојичић је нагласио да је град ушао у нову фазу борбе са вирусом, која подразумијева либерализацију мјера, али и нагласио да је и даље ситуација осјетљива и неизвјесна, те да је потребан велики опрез.

  • И даље позивамо све суграђане да се придржавају прописаних мјера које укључују мјере личне заштите, држања физичке дистанце и хигијене. У наредном периоду, због либерализације рада низа пословних субјеката, очекујемо већи број контаката међу људима и резултат тога може да буде повећан број обољелих. Наше је да тај сценарио пробамо спријечити савјесним и одговорним понашањем – истакао је Радојичић.

Директорица Дома здравља Невена Тодоровић, саопштила је да су, од избијања епиденмије до данас, у Бањој Луци регистрована 524 обољеаи од корона вируса, те да је у међувремену излијечен 261 пацијент.

  • Просјечан број обољелих у првим данима ове седмице је нешто мањи у односу на протеклу седмицу и надамо се да ћемо тај тренд задржати. У наредном периоду обавеза свих је да поштују мјере, да се држи максимална лична хигијена као и хигијена животних простора како бисмо спријечили ширење заразе. Посебан позив упућујемо најстаријој популацији да се и даље држи прописаних мјера, јер су они најугроженији дио становништва – рекла је Тодоровић.

Затражено смањење цијене карата у јавном превозу

Градоначелник Игор Радојичић саопштио је да је данас предузећима која обављају превоз путника упутио захтјев за снижење цијена карата у градском и приградском превозу, након што је дошло до знатног пада цијене нафтних деривата.

У међувремену, данас су усвојене и корекције на линијама јавног превоза путника на начин да је повећан број линија и то, прије свега, због потреба радника.

  • У наредном периоду наставићемо са праћењем стања и вршити потребне корекције, а истовремено упутили смо и захтјев превозницима који обаваљју јавни превоз у граду да се цијене коригују наниже, су складу са нижим цијенама горива. Мјесечне карте у јавном превозу вриједе само за раднике, док тих карата нема за ђаке, студенте и пензионере – рекао је Радојичић.

Када су у питању градски вртићи, Радојичић је рекао да је јуче у вртићима боравило 80 дјеце, што је мање од пријављеног броја.

  • Очекујемо да ће се у наредним данима број дјеце повећати. Све родитеље који нису пријавили дјецу током недавног анкетирања, а имају потребу да дјецу доведу у вртић, молимо да барем 48 сати раније најаве долазак дјетета у вртић, како би управа вртића могла организовати смјештај. Сви објекти вртића који су планирани у овој фази рада су спремни, а ускоро са радом крећу и приватни вртићи под прописаним условима. Добра вијест је да су сви контролисани васпитачи негативни на корона вирус – навео је Радојичић.