Штаб за ванредне ситуације: Нема нових случајева корона вируса, али и даље потребан велики опрез

У протекла два дана, није дошло до погоршења епидемиолошке ситуације на подручју Бање Луке, а троје особа инфицираних корона вирусом хоспитализовани су у Универзитетско – клиничком центру, док је једна особа са респираторним проблемима, која је допутовала из Италије, смјештена у болницу и упућена на тестирање, саопштено је послије данашње сједнице Штаба за ванредне ситуације Града Бање Луке.

Према подацима надлежних служби, који су размотрени на данашњој сједници, сви обољели се налазе у добром здравственом стању и разматра се њихово пуштање на кућно лијечење.

Према информацијама Дома здравља, у протекла два дана забиљежен је и значајан пад броја особа која се јављају у амбуланте породичне медицине, што се доводи у везу са препорукама здравствених радника. Уједно, евидентиран је и мањи број пацијената са респираторним проблемима због сезонског грипа.

У међувремену, Основна школа „Бранко Ћопић“ сутра ће наставити са редовним радом, након дводневне обуства наставе. Послије дезинфекције просторија школе, одржан је и састанак са Савјетом родитеља школе, који су информисани о мјерама који се предузимају након што је код једног ученика осмог разреда утврђена инфекција корона вирусом.

  • Дјеца из одјељења у који је ишао заражени ђак, превентивно су упућена 14 дана на кућну излоацију, а код њих није пронађен вирус короне – нагласио је градоначелник Игор Радојичић и додао да би сва лица требало да се одговорно понашају током боравка у кућној изолацији.

Штаб је утврдио да у овом тренутку нема потребе за отказивањем јавних догађаја и наставе у школама, али и закључио да се ситуација и даље мора свакодневно и пажљиво пратити, с обзиром на отворену могућност појаве нових случајева инфекције корона вирусом.

Тим поводом, штаб је поново позвао све грађане и правна лица да се и даље придржавају превентивних мјера, како би се минимизовали ризици за ширење вируса.

Директорица Дома здравља Невена Тодоровић, прецизирала је да је једна особа са респираторним проблемима, које је допутовала из Италије, хоспитализована и упућена на тестирање на присуство корона вируса.

Према њеним ријечима, под здравственим надзором тренутно се налази 117 особа, док је за њих 11 особа истекао двонедељни надзор. У кућној изолацији су 43 особе, укључујући ђаке и наставнике једног одјељења ОШ „Бранко Ћопић“.

  • Овом приликом, апелујемо на грађане да дају тачне и прецизне податке о својој клиничкој слици, укључујући и информације о томе да ли су били са особама који потенцијално могу бити заражена корона вирусом и да ли су недавно путовали у неку од земаља гдје је овај вирус евидентиран – нагласила је Тодоровићева.