Штаб за ванредне ситуације: Забране и ограничења рада продужене до 30. марта

Штаб за ванредне ситуације Града Бање Луке, одлучио је данас да се рестриктивне мјере, уведене због актуелне епидемиолошке ситуације у вези са корона вирусом, продужавају на период од 30. марта, у складу са одлуком Владе РС.

Градоначелник Игор Радојичић, позвао је све суграђане да поштују донесене мјере и да их се стриктно придржавају. Према његовим ријечима и даље постоји проблем окупљања суграђана по бањалучким излетиштима и на шеталиштима уз Врбас, без обзира на забрану јавних окупљања.

  • Затражили смо од МУП-а да нам помогне у овој ситуацији, те, да већ од данас, на овим локацијама упозори грађане да окупљања нису дозвољена и да тиме само могу да нанесу штету себи и својим ближњима. Уколико ова мјера не уроди плодом, бићемо приморани да изричемо и казне, а за ове прекршаје могућа је и казна затвора – рекао је Радојичић.

Он је пренио да је Комуналној полицији наложено да провјерава да ли се особе у кућној изолацији придржавају израчених мјера изолације, а ове контроле ће бити настављене и наредних дана.

Истовремено, Радојичић је замолио пословну заједницу за разумјевање због бројних ограничења рада, које су морале бити доносене како би се избјегло ширење заразе.

  • Заједно са Владом РС припремамо пакет економских мјера којима ћемо помоћи привреди и овај проблем можемо само системски ријешити – појаснио је Радојичић.

Када је у питању помоћ старим и немоћним особама, Штаб за ванредне ситуације је констатовао да систем помоћи путем акције „Нисте сами“, заједница етажних власника, Црвеног крста и Центра за социјални рад, од јуче добро функционише и да нема проблема у достави основних животних намирница, те да ће се, у наредним данима, покушати успоставити и систем доставе потребних лијекова.

Директорица Дома здравља Невена Тодоровић, информисала је да се тренутно под здравственим надзором на подручју Бање Луке налази 1.889 особа, док их је њих 585 у изолацији.

  • У протекла 24 часа прегледали смо 133 лица са респираторним инфекцијама, што је знатно мање у односу на претходне дане, што говори о томе да грађани поштују наше препоруке. Такође, овим путем, позивам све оне грађане који су у Републику Српску ушли у задњих 14 дана да се обавезно јаве у надлежну здравствену установу ради провјере њиховог здравственог стања – закључила је Тодоровић.