Штаб за ванредне ситуације: Грађани да се стриктно придржавају мјера личне заштите

Поводом предстојећег почетка рада бројних пословних субјеката, који се отварају у понедјељак, Штаб за ванредне ситуације Града Бање Луке, упозорио је грађане да досљедно спроводе мјере личне заштите и држањe дистанце приликом комуникације.

  • Вирус је још увијек присутан у популацији, број обољелих варира по данима, имамо и повећан број смртних случајева, тако да још једном апелујемо на грађане да се држе свих прописаних мјера. Посебно скрећемо пажњу старијим суграђанима да, иако им је дозвољено свакодневно кретање, буду опрезни и смање контакте на минимум – рекао је градоначелник Игор Радојичић.

Из Дома здравља је саопштено да је у Бањој Луци до сада забиљежено 506 пацијената позитивних на корона вирус, док је 17 људи из Бање Луке до сада изгубило борбу за живот са опасним вирусом.

Од понедјељка, са радом почињу и јавни градски и приградски превоз, као и јавни и приватни вртићи.

Начелник Одјељења за образовање, здравство, омладину и спорт Драган Бањац, прецизирао је да ће у једној вртићкој групи моћи бити највише десеторо малишана, истичући да ће боравак дјеце у овим установама бити стриктино контролисано у складу са инструкцијама Института за јавно здравство.

  • Сви простори у којима ће дјеца боравити су већ дезинфиковани, а слиједи нам и тестирање свих запослених радника у вртићима на корона вирус. Када је у питању плаћање трошкова вртића, родитељи дјеце која буду током маја ишла у вртић платиће 50 одсто цијене, док ће родитељи дјеце која не буду похађала вртић бити ослобођена плаћања – нагласио је Бањац.

Од понедјељка, у функцији ће бити и један број линија јавног градског и приградског превоза.

  • У функцији ће бити 16 градских линија као и приградске линије према насељенијим мјестима. Замишљено је да овај вид превоза функционише, прије свега, као превоз за раднике и наша је препорука да га други грађани не користе, осим за превоз на посао. Од сљедеће седмице у продаји ће бити мјесечне карте, а дневне карте моћи ће да се купе у возилима јавног превоза. У једном тренутку у аутобусима може бити попуњено највише 50 одсто капацитета, а аутобуси ће саобраћати у јутарњем (6.00-8.00 часова), поподневном (13.00-17.00) и вечерњем термину (зависно од полицијског часа) – рекао је начелник Одјељења за саобраћај и путеве Славиша Сандић.

Од 11. маја укида се забрана кориштења паркова, излетишта и теретана у природи, с тим да је и даље обавезно кориштење заштитних маски у јавном простору.

Градоначелник Радојичић је подсјетио да је субота, 9. мај, републички празник и нерадни дан у Републици Српској. Он је истакао да Град неће доносити никакве посебне одлуке о раду на овај дан, већ да су сви дужни да испоштују законске одредбе, којим је прописано које дјелатности могу да раде у вријеме републичких празника.

Штаб за ванредне ситуације је наложио контролним органима појачану контролу свих привредних субјеката којима је омогућен рад. У почетној фази контроле ће бити савјетодавног карактера и неће бити кажњавања, али уколико дође до понављања пропуста, биће изрицане прописане казне.