Ускоро нова бициклистичка стаза од „Наприједа“ до Ребровца

Радови на изградњи тзв. источне бициклистичке трансверзале, на дионици од стадионa ФК „Напријед“ у Обилићеву до кружног тока на Ребровцу, убрзано се приводе крају, у оквиру настојања да се створе што бољи услови за развој бициклистичког саобраћаја, потврђено је у Одјељењу за саобраћај и путеве.

У оквиру овог пројекта, биће изграђене пјешачке и бициклистичке стазе у дужини од 1,5 километар, на потезу од кружног тока на Ребровцу па све до краја новог дијела Источног транзита, који је тренутно у изградњи. Као прва фаза овог пројекта, прошлог мјесеца већ је завршена бициклистичка и пјешачка стаза код маркета „Ас“ уз новоизграђени дио Источног транзита.

Тренутно се изводе радови на двије дионице и то са лијеве стране Булевара Десанке Максимовић у дужини око 800 метара и на дијелу Источног транзита иза „Наприједовог“ стадиона у дужини око 300 метара.

  • Бициклистичка стаза на Булевару Десанке Максимовић је већ припремљена за асфалтирање, док је на пјешачкој стази почело постављање бетонске галантерије – истичу у ресорном одјељењу.

У међувремену, и радови на посљедњој дионици Источног транзита код „Наприједовог“ стадиона полако се приводе крају. По завршетку овог посла, биће отворена нова, источна бициклистичка веза, од Обилићева па све до Лазарева и Траписта.

У оквиру планова за развој бициклистичког саобраћаја, овог прољећа је у Залужанима изграђена стаза у дужини од 1,1 километар. Истовремено, у оквиру, истог стратешког плана, уведен је „Бл бајк“ систем са пет станица за аутоматско изнајмљивање бицикала, у намјери да се ова мрежа шири на још градских насеља.

  • Уз „Бл бајк “ и градњу нових бициклистичких стаза, наше суграђане желимо подстакнути да користе бицикле у што већој мјери, придружујући се бројним европским градовима, опредијељеним за принцип одрживе мобилности и заштите животне средине – истичу у Одјељењу за саобраћај и путеве.