Стиже и грант ЕУ: Догодине 50 милиона КМ у јавне пројекте

Више од 50 милиона КМ догодине ће бити уложено у капиталне јавне пројекте у Бањој Луци, најавио је данас градоначелник Игор Радојичић.

Током стратешког савјетовања на Мраковици, Радојичић је нагласио да је првобитни план капиталних улагања знатно увећан, захваљујући бесповратним средствима Европске уније (ЕУ) за више пројеката водоснабдијевања на сеоском и приградском подручју.

  • Европска унија ће Бањој Луци додијелити бесповратни грант од четири милиона евра, што ће бити највећи грант европских институција још од дјелимичне обнове Кастела. Свеукупно, у наредне три године у водоснабијевање и канализациону мрежу, биће уложено 25 милиона марака, што значи да ће бити изграђено на стотине километара нове мреже, са циљем да се вода обезбиједи за 95 одсто становништва на цјелокупном подручју Бање Луке – рекао је Радојичић.

Говорећи о плановима за идућу годину, Радојичић је истакао да би догодине требало да буде изграђен мост у Српским топлицама, започета изградња великог моста у Доцу, расписан међународни конкурс за рјешење нове концертно – когресне дворане, те настављена реализација већ започетог пројекта водоснадбијевања, који би воду требао довести до више од 10.000 становника.

Он је додао да се у области саобраћаја планира још неколико нових саобраћајница као и завршетак постојећих, те да се ужурбано ради и на обнови, изградњи и пројектовању више вртића, гдје ће смјештај добити 450 малишана.

  • Започет је и пројекат бесплатних здравствених прегледа, који је до сада обухватио шест насеља, а идуће године настављамо у још 25 мјесних заједница. Током три године трајања пројекта, планирамо да у њему учествује око 100.000 становника нашег града. Ту је и програм „Здраво старење“ који ће обухватити популацију од око 40.000 пензионера у граду – казао је Радојичић.

Начелник Одјељења за саобраћај и путеве Славиша Сандић, најавио је да ће догодине бити изграђене три нове кружне раскрснице, те да ће бити проширена саобраћајница у Улици Ивана Горана Ковачића, на потезу од „Леснине“ до „Центрума“.

  • Нове кружне раскрснице градиће се код Леснине, на укрштању Улице Књаза Милоша и Булевара Милутина Миланковића те код маркета „Корт“ у Лазареву. Тренутно, припремамо документацију и рјешавамо имовинско-правне односе и надамо се да ће убрзо бити изабран извођач за кружни ток код „Леснине“, како би у наставку овог пројекта, већ током идуће године, а можда и истовремено, изградили и саобраћајницу са четири коловозне траке и обостраним пјешачким и бициклистичким стазама – рекао је Сандић.

Истовремено, Сандић је најавио да нас 2020. године очекује наставак изградње централне саобраћајнице кроз Шарговац, за што је предвиђено милион КМ, али и више пројеката у градском средишту, попут изласка из Улице Симе Шолаје на оближњи кружни ток и изградња саобраћајнице поред хотела „Палас“ чиме би Гајева улица била повезана са централном градском улицом. Такође, на сеоском подручју се очекује асфалтирање најмање 12 километара макадамских утева.