Радојичић: За водоводе и 10 милиона КМ

Град Бања Лука покренуо је бројне пројекте из области водонабијевања како би вода из градског водовода дошла до дестине хиљада становника, махом са рубних подручја града, који још увијек немају вoду у својим домаћинствима, а само у овој години очекује да ће се у овој области бити уложено и до 10 милиона КМ, изјавио је градоначелник Игор Радојичић.

Поводом Свјетског дана вода, Радојичић је данас у Фабрици воде у Новоселији, указао да је тренутно имамо неколико водоводних система у поодмаклим фазама градње.

– Градимо систем „Црно врело“ са четири подсистема, на широком подручју од Мањаче до Приједора које обухвата око 20.000 становника. Недавно смо почели радове и у Јагарама гдје се гради водовод за Карановац и Јагаре, а потенцијално и највише дијелове Старчевице и Обилићева. Прошле године смо започели радове у Чесми и ове године их настављамо, а имамо и низ мањих система на подручју потзкозарских села – рекао је Радојичић.

Директор бањалучког Водовода Зоран Поповић, казао је да ово предузеће у задњих неколико година много улаже у развој водоводне мреже, те да је недавно завршена и лабораторија која се налази у кругу фабрике воде и која ће од јуна бити у погону.

– Можемо се похвалити да смо један од најорганизованијих водовода у регији и наша вода за пиће је апсолутно исправна и високог је квалитета – нагласио је Поповић и додао да се о водама морамо бринути током цијеле године, а не само на Свјетски дан вода.

Свјетски дан вода се обиљежава од 22. марта 1993. године, а установљен је резолуцијом Уједињених нација, чиме се жели подсјетити на важност заштите вода и на недостатак воде за пиће у многим дијеловима свијета.