Поштовање и почаст борцима Старчевице

У насељу Старчевица, данас је откривен споменик на којем се налазе имена 102 погинула борца Војске Републике Српске са подручја ове мјесне зајендице. Споменик су открили градоначелник Игор Радојичић и министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић, заједно са двоје дјеце погинулих бораца.

Градоначелник Радојичић је нагласио да на овај начин одајемо пошту онима који су дали своје животе за Републику Српску и требало би да се вјечно сјећамо њихових имена.

– Откривањем споменика на Старчевици, Град Бања Лука приводи крају изградњу и обнову споменика борцима Одбрамбено-отаџбинског рата у свим већим насељима. Ово је посао који заједно радмимо са Борачком организацијом РС, а у прошлој и овој години завршили смо нова спомен-обиљежја у Залужанима, Лаушу и Драгочају, а урађена је реконструкција и обнова још десетак споменика – рекао је Радојичић.

Он је истакао да је циљ да се у најкраћем року заврши градња спомен-обиљежја на цијелом подручју града, те да се онда пажња градске власти концентрише на централно спомен-обиљежје.

– То је посао који у протеклих 20 година није урађен и мислим да ћемо усвајањем новог регулационог плана централног подручја, идуће године конкретније ући у тај посао –  казао је Радојичић.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић, рекао је да данашњи скуп представља поштовање и неизмјерну захвалност према најбољима међу нама као и за жртву коју су дали.

– Били су итекако свјесни своје жртве, али и слободе за коју се боре. Тужни смо што смо изгубили наше другове, али им поручујемо да њихова жртва није била узалудна, јер су прошли кроз једно од највећих искушења српског народа у 20. вијеку и створили Републику Српску – поручио је Савановић.

Предсједник Борачке организације града Бање Луке, Горан Рогић, изјавио је да је срећан због завршетка изградње споменика борцима Старчевице, а уједно и тужан јер са нама није велики број људи који су своје животе уградили у темеље наше отаџбине.

– Ми чинимо све да они не буду заборављени и ово је само наш мали дуг према њима и најмање што можемо да учинимо. Изградњом споменика чувамо успомену на лик и дјело наших бораца и ово је простор који би требало да посјећујемо сви, и стари и млади – закључио је Рогић.