Подршка родитељству: Одобрени сви валидни захтјеви за вантјелесну оплодњу

И ове године, Град Бања Лука подржаће све пристигле захтјеве за суфинансирање једног покушаја вантјелесне оплодње. Тако ће подршку Града добити 35 захтјева, који су испунили услове из јавног позива.

Овогодишњим буџетом за суфинансирање трошкова  једног поступка биомедицински потпомогнуте оплодње предвиђено је 65.000 КМ. Тим новцем, могуће је обезбиједити средства за испуњење само 25 захтјева, иако су на јавни позив Градске управе из јуна ове године пристигле 35 валидне пријаве, односно они који успуњавају прописане услове.

Одлуком градоначелника Игора Радојичића сви суграђани који су предали захтјеве на јавни позив и испуњавају услове, добиће финансијску подршку Града. На основу те одлуке, у ту сврху биће издвојено додатних 25.000 КМ, односно укупно за све захтјеве 87.500 КМ.

-И ове године примили смо велики број захтјева оних којима је ово једина прилика да постану родитељи. Одлучили смо да сви који испуњавају услове из јавног позива добију једнократну новчану помоћ од 2.500 КМ, тако да смо обезбиједили додатна средства и са других буџетских ставки пребацили их за трошкове вантјелесне оплодње – казао је градоначелник Радојичић.

Како је нагласио, ово је једна од мјера пронаталитетне политике коју Град проводи.

По први пут, међу одобреним захтјевима за једнократне новчане помоћи су и три захтјева лица која су остварена као родитељи али желе да прошире породицу.

 

Иначе, Град Бања Лука објавио је крајем јуна јавни конкурс за додјелу једнократне новчане помоћи  за суфинансирање трошкова  једног поступка биомедицински потпомогнуте оплодње.

На конкурс су се могле пријавити жене до 42 године старости са пребивалиштем на подручју Бање Луке, које су искористиле право на све поступке биомедицински потпомогнуте оплодње на терет средстава Фонда здравственог осигурања Републике Српске, а да нису раније оствариле право на додјелу једнократне новчане помоћи код Града Бања Лука.

Према подацима ресорног Одјељења за образовање, здравство, омладину и спорт, на јавни позив је пристигло укупно 38 захтјева. Од тог броја, за њих 35 утврђено је да испуњавају услове, прописане градским правилником о расподјели средства за подршку пронаталитетној политици.