„Откривене“ никад виђене фотографије о Бањој Луци послије земљотреса

Мултимедијалном поставком фотографија и филмских записа у атријуму Градске управе, данас је почело обиљежавање пола вијека од катастрофалног земљотреса, који је 27. октобра 1969. године разорио Бању Луку.

Поставком је приказан живот у Бањој Луци након разорног потреса, од којих њен први дио чини изложба 24 репродукције фотографија и негатива, које су од новембра 1969. до средине марта 1970. године снимили бањолучки фото-аматери Радивој Радановић, др Александар Сјериков и Љубинко Бато Смољановић. Други дио поставке чини пројекција архивских филмова о бањалучком земљотресу, које су  својим аматерским камерама формата 8 мм и 16 мм снимили Ивица Куртовић, Миодраг Шобот и Љубинко Бато Смољановић. Трећи дио

Аутор поставке, бањалучки колекционар и публициста Горан Бараћ казао је да је куриозитет ове мултимедијалне поставке то да фотографије и негативи, чије су репродукције изложене, никада раније нису виђени у јавности, јер су претходних пола вијека били дио приватних колекција фото-аматера.

-Такође, више од половине кадрова архивских филмова никада није приказано изван „кућног биоскопа“ њихових аутора – истакао је Бараћ, додајући да трећи дио изложбе чине артефакти које је Филателистичко друштво Бања Лука издало поводом 30. и 50. годишњице бањалучког земљотреса, а којег чине пригодне коверте и жигови.

Иза организације овог подсјећања на посљедице највеће природне катастрофе, која је задесила „крајишку љепотицу“, стоји Филателистичко друштво Бања Лука, уз подршку Града Бања Лука.

Начелник Одјељења за културу, туризам и социјалну политику Невен Станић, казао је да је ова изложба један од догађаја којим ће бити обиљежена годишњица земљотреса.

-Желимо да његујемо историју, да покажемо каква је Бања Лука била и на који се начин након немилог догађаја обнављала и развијала – закључио је Станић.

Према његовим ријечима, већ сутра, 24. октобра, планирано је отварање изложбе у организацији Музеја Републике Српске, од 19 часова – под називом „50 година од земљотреса у Бањој Луци 1969-2019)“, аутора Миленка Ђорђевића.

Централни догађај програма јесте изложба под називом „Земљотрес у Бањалуци – 1969, солидарност, обнова и изградња“ у организацији Музеја савремене умјетности РС, Архива Републике Српске и Удружења архивских радника, која ће бити оворена 26. октобра, у 19 часова у Банском двору.

За 26. октобар најављен је и округли сто у организацији Архитектонско-грађевинско- геодетског факултета, у оквиру којег ће и Републички хидрометеоролошки завод имати презентацију на тему земљотресних дешавања на подручју града.

Заинтересовани посјетиоци поставку у атријуму моћи ће да виде до 31. октобра, сваким радним даном од 8 до 20 часова.

Иначе, педесета годишњица катастрофалног земљотреса, биће обиљежена низом, пригодних меморијалних догађаја.

Земљотрес из октобра 1969. девастирао је комплетан град. Живот је изгубило 15 људи, 1.117 је теже или лакше повријеђено. Материјална штета је била огромна.

На данашњем Тргу Крајине и данас се налази сат, који је престао да ради 27. октобра 1969. године у 9.11 часова, као подсјетник на катаклизму, која је прије пет деценија задесила Бању Луку.