Отворили и „Конфучионицу“: Гимназија обиљежила 125 година рада

Поводом 125 година од оснивања бањалучке Гимназије, данас је у овој најстаријој средњој школи у РС – отворена „Kонфучионица“, прва специјализована учионица за изучавање кинеског језика и културе.

-Уз обиљежавање овог значајног јубилеја иде и још једна нова лијепа ствар за наше ученике, а то је отварање „Kонфучионице“. Ту ће наша дјеца у савремено опремљеној учионици имати прилику да лакше савладају, не само кинески, него и било који други страни језик – казала је Вита Малешевић, директорица бањалучке Гимназије, додајући да, уз 60-ак ученика имају и неколико професора који усавршавају и уче кинески језик.

Због епидемије вируса корона, како је навела – овогодишња прослава великог јубилеја – обиљежава се нешто скромније него раније.

Градоначелник Игор Радојичић, уз честитке овој установи на вијек и четврт трајања, казао да је Гимназија епицентар образовања у граду.

-Kада је започела рад прије 125 година, диплома Гимназије је имала вриједност, и тада као и сада, јачу од неких данас завршених факултетских или постдипломских студија. Улога Гимназије у подизању нивoа образовања становништва у нашем граду у овом дугом периоду је готово неизмјерљива – нагласио је Радојичић, који је данас присуствовао свечаности у Гимназији.

Бројни су они који су завршили Бањалучку гимназију, како је навео – и достигли највише висине у својим гранама науке, технологије, инжењерства, медицине и умјетности.