Обука за 100 младих који желе да оснују информатичку фирму

Стотину младих људи са подручја Бање Луке ускоро ће добити прилику да основују сопствено информатичко предузеће, у оквиру великог пројекта вриједног 418.000 КМ.

Овим пројектом руководи Градска развојна агенција, у настојању да се пружи подршка за покретање нових фирми за особе млађе од 35 година у области информационих технологија (области дигитализације, креативних индустрија и дигиталног маркетинга).

  • У наредних 18 мјесеци овај пројекат ће, у складу са методологијом Међународне организације рада (МОР), обухватити 100 младих људи. Поред тога, у оквиру менторске подршке и обуке, добиће помоћ у развоју своје пословне идеје, као и бесплатан простор у Иновационом центру Бања Лука (ИЦБЛ) за прву годину рада – кажу у Градској развојној агенцији.

Из ове агенције додају да ће јавни позив за овај пројекат бити објављен у наредних 15 дана.

Партнери Градска развојнe агенције у спровођењу пројекта су Град Бања Лука, Завод за запошљавање РС – Филијала Бања Лука, Електротехнички факултет, затим фирме „Блок пројект”, „Ад лаб“ „Медиjа лаб” и „Телегруп“, удружење „Бит алијанса“, те Клуб пословних жена Републике Српске и ИЦБЛ.

Локално партнерство за развој предузетништва Бања Лука је једно од пет партнерстава креираних у оквиру пројекта „EU4Business – за конкурентну и иновативну домаћу економију“, кога финансира Европска унија у БиХ, а реализују ГИЗ, УНДП и МОР.