Обновљено 12 школа, ради се у још четири

Овогодишња обнова школа, у оквиру плана вриједног 600.000 КМ, успјешно је окончана током љетњег распуста на већини планираних објекта.

Према подацима ресорног Одјељења за образовање, здравство, омладину и спорт – током љета активно се радило на санацији и обнови укупно 16 градских и приградских школа.

-До сада су ови радови окончани у 12 школа, а ових дана из градског буџета су обезбијеђена и додатна средства за још три објекта – обнову крова Школе ученика у привреди и Центра „Заштити ме“, те за замјену котлова у школи у Бочцу, што би требало бити завршено до краја године – нагласили су из овог одјељења.

Појединачно, највећи пројекат односи се на обнову крова на подручној школи „Мирослав Антић“ у Борковићима, која је још у току. Радови су вриједни око 103.000 КМ.

Такође, радови су у току у ОШ „Ђура Јакшић“ гдје би преостали радови на санацији санитарних чворова требало да буду окончани ових дана.

Поред тога, ускоро ће почети и радова на замјени дијела вањске столарије на школи „Петар Кочић“ у Колима и реконструкцији подручне школе „Бранислав Нушић“ у Доњим Колима, за шта су у току поступци јавних набавки.

Уочи почетка текуће школске године, протекле седмице, званично је отворен дограђени дио Основне школе „Бранко Радичевић“, са осам нових учионица, за чије је опремање новац обезбијеђен у оквиру овогодишњег плана обнове школа. Истовремено, ради се на припреми још једног великог пројекта – изградњи нове фискултурне сале, која би се требало наћи поред ове школе.

Уз ученике ове највеће школе у РС,  боље услове за рад добили су и ђаци Основне школе „Младен Стојановић“ Бронзани мајдан, гдје је саниран кров, за шта је издвојено око 65.000 КМ. У истој школи, урађен је и нови санитарни чвор.

Такође, санација санитарних чворова урађена је и у школама: „Свети Ћирило и Методије“ Пискавица, „Иван Горан Ковачић“ Лазарево, „Георги Стојков Раковски“ Нова варош, и „Милутин Бојић“ Мишин хан.

У подручном одјељењу ОШ „Вук Караџић“ Чесма замијењена је унутрашња столарија и набављена нова котловница, а ситнији радови обављени су и у школама „Милан Ракић“ (наткривање свјетларника) и „Борисав Станковић“ (израда улазних врата на спортској дворани и прозора на свлачионицама).

Подручно одјељење ОШ „Станко Ракита“ Дебељаци овог љета добило је централно гријање, а нови котлови и пумпе уграђени су у школама „Војислав Илић“ у Крупи и „Петар Кочић“ у Колима, гдје су санирани и подови. Радови су окончани и у школи „Јован Дучић“ у Куљанима, гдје су такође санирани подови у учионицама.

Пројекат обнове школа проводи Град у сарадњи са републичким институцијама.