На четири локације у центру: Нови паркинг простори за бицикле

Постављање нових носача за бицикле почело је јутрос, а према плану надлежног Одјељења за комуналне послове на четири локације у централној градској зони биће постављено укупно 17 носача.

Паркинзи за бицикле налазиће се на Тргу Крајине, у „Паркићу“, код Народне и универзитетске библиотеке РС и код Народног позоришта РС.

Ова активност је организована у оквиру обиљежавања „Европске седмице мобилности“, које је започело јуче тестом упоредног заузимања простора на Булевару Десанке Максимовић.

Све до 22. септембра, до када траје обиљежавање „Европске седмице мобилности“, планиране су бројне активности.

За сутра, 18. септембар у амфитеатру Архитектонско-грађевинско-геодетског факултета, са почетком у 12 часова, најављена је пројекција едукативног филма „Бицикли причају приче“.

Од других дешавања издвајамо и формирање саобраћајног полигона на Тргу Крајине, на којем ће 19. септембра представници Агенције за безбједност саобраћаја и Ауто-мото савеза спроводити цјелодневну обуку најмлађих учесника у саобраћају, уз такмичење и пригодне награде. Полигон је већ од данас постављен на Тргу.

У четвртак, 20. септембра, биће обиљежена и пуштена у саобраћај прва бициклистичка трака у оквиру постојеће саобраћајнице у Улици Мајке Југовића.

Представници Универзитета у сарадњи са волонтерима обавиће 21. септембра цјелодневно анкетирање грађана са фокусом на алтернативне видове саобраћаја.

 

Завршни дан, 22.септембра, планирана је манифестација „Дан без аутомобила“. За тај дан планирано је више догађаја у Улици Краља Петра И Карађорђевића, која ће бити затворена за саобраћај од 11 до 17 часова. Уз бициклијаду, за коју регистрација почиње у подне на паркингу код Музеја савремене умјетности, Град ће свим регистрованим члановима „Бајк шеринг“ система обезбједити од 12 до 17 часова бесплатно кориштење бицикла.

Овогодишња седмица мобилности са темом “Мултимодалност”, обиљежава се под слоганом “Комбинуј и крећи се!”.

Поред служби Града, у организацији ових догађаја у Бањој Луци учествују и Савез општина и градова РС, њемачки ГИЗ, Архитектонско-грађевинско-геодетски факултет, Центар за животну средину,Удружење „Бањалучка критична маса“ и „Sport Vision“.