Кренули радови: 32 километра нових водовода

На више локација на ширем градском подручју покренути су радови на проширењу водоводне мреже, у оквиру планова за развој комуналне инфраструктуре.

Градске власти ове године планирају градњу око 32 километра нових водовода на цијелом подручју града, за шта су ребалансом буџета обезбијеђена додатна средства из прошлогодишњег суфицита.

Повећање од 350.000 КМ у односу на првобитни план, односи се, између осталог, и на изградњу водовода Рекавице –Кола и Пезића поље.

Тако је за нове водоводе укупно планирано нешто више од милион КМ. Уз ова средстава, додатних 1,1 милион КМ обезбијеђен је из емисије градских обвезница за изградњу 14 километара водоводне мреже подсистема „Звијезда“, у оквиру великог пројекта „Црно врело“.

-На неколико водовода радови су већ окончани, прикључен је цјевовод и грађани могу да подносе захтјеве за прикључење на мрежу – казали су из надлежног Одјељења за комуналне послове.

Како су навели, то се односи на водоводе коју су завршени ових дана, и то у Дракулићу, гдје је урађено око 700 метара нове мреже за око 45 домаћинстава, чиме је практично цијела мјесна заједница покривена градским водоводом. За ове радове издвојено је 110.000 КМ.

У Залужанима, у Улици Благоја Паровића урађен је секундарни цјевовод у дужини од око 300 метара, као наставак мреже, док су радови окончани и у Чокорима, заселак Мацановићи, и у два огранка Подгрмечке улице у МЗ Лауш, гдје је још преостало да се уради прикључак на јавну мрежу.

 

Када је ријеч о водоводној мрежи у Мацановићима, изграђено је око један километар водовода на траси од Чокорских поља до Мацановића, чиме је коначно ријешен вишедеценијски  проблем водоснабдијевања мјештана у овом крају. Град је за ове радове издвојио 55.000 КМ.

У Подгрмечкој улици, завршетком водовода у два крака, створиће се услови за квалитетно и континуирано снабдијевање водом око 20 домаћинстава која су до сада овај проблем рјешавали изградњом тзв „јавних чесми“ због чега су се често јављали кварови и губици воде на прикључцима. Вриједност ових радова је око 33.000 КМ.

Према подацима надлежног одјељења, у завршној фази је градња 3,2 километра секундарне водоводне мреже у селу Кадина вода у Павићима на конзумном подручју Грабовица и Кадина воде у оквиру водоводног система Бањица. За овај водовод је утрошено 87.100 КМ.

Од радова који су у току, издвајамо пројекат изградње водовода Рекавице – Благојевићи, у укупној дужини од око четири километра, чиме ће бити омогућено стабилно водоснабдијевање 40 домаћинстава из засеока Лакићи, Благојевићи и Рачићи. Из буџета је за овај водовод обезбијеђено око 170.000 КМ.