„Кочићев збор“ од 24. до 30. августа

Најдуговјечнија културна манифестација у Бањој Луци – „Кочићев збор“, 55-ту годину заредом, биће одржан у традиционалном термину, у периоду од 24. до 30. августа ове године, одлучено је на конститутивној сједници Организационог одбора овог културно – умјетничког догађаја.

Према начелном програму, који је данас усвојен на сједници Одбора, манифестација ће бити отворена 24. августа, презентацијом пројекта „Парк прича и причања“. У оквиру овог пројекта, на локацији испред Народне и универзитетске библиотеке РС биће организовано читање кратких прича, укључујући и конзоле на отвореном на којим ће бити одштампане неке од Кочићевих приповјетки.

У оквиру манифестације, поред већ устаљених догађаја, попут свечане академије и књижевних вечери (бесједе, представљање младих писаца, сатира и драма), биће приређене и занимљиве изложбе попут оне под називом „Кочић и његова породица у фотографијама“, у оквиру које ће бити изложено 30 старих фотографија, изложених у парку названом по нашем великом писцу.

Неки од планираних догађаја су:

  • Отварање треће уређене куће на Кочићевом огњишту у Стричићима;
  • „Кочићев збор“ у Стричићима;
  • Фестивал змијањске пјесме;
  • Такмичење у народним вјештинама;
  • Борба бикова за награду „Јаблан“;
  • Џипијада.

У оквиру припрема за организацију ове манифестације, Град Бања Лука ће у наредним данима расписати јавни позив за додјелу „Кочићеве награде“ за 2020. годину, и то за цјелокупнио дјело писано на српском језику из области књижевности, лингвистике и књижевне критике.

 Фото архива

Фото архива