Занимљива изложба: Новац кориштен у Бањој Луци од антике до данас

Друштво нумизматичара Републике Српске организовало је изложбу под називом „Траг цивилизације, новац кориштен у Бањој Луци од античких времена до данас“, која је данас отворена у атријуму Градске управе.

Грађани ће до 4. маја имати прилику да виде експонате попут кованог и папирног новца, обвезница и докумената који су кроз историју настајали, кориштени су или се још користе на простору Бање Луке, укључујући и једини примјерак новца који је РС имала као своју значајну вриједност а то је динар Републике Српске.

Музејски савјетник у Музеју РС, Јанко Врачар казао је да је изложба прати развој монетарне историје града Бање Луке.

На изложби је приказана и прва верзија брошуре под истим називом „Траг цивилизације, новац кориштен у Бањој Луци од античких времена до данас“.

-Издавање брошуре има за циљ управо оно што и јесте суштина нумизматике –проучавање настанка, развоја и употребе новца на простору Бање Луке и писана забиљешка тих проучавања те промоција кроз штампано и електронско издање – казао је предсједник Друштва нумизматичара РС, Зоран Кнежевић и додао да је ова изложба организована у склопу манифестације „Прољеће у Бањој Луци“.