Донација Владе Јапана: Дом здравља добио два санитетска возила

Амбасада Јапана у Босни и Херцеговини, донирала је данас два санитетска возила бањалучком Дому здравља. Кључеве нових, савремених возила директорици Дома здравља Невени Тодоровић, уручио je јапански амбасадор Хидејуки Сакамото.

Сакамото је нагласио да Влада Јапана већ дуги низ година помаже становништво БиХ, а да су до сада у Репбулици Српској помогли обнову више болница и домова здравља.

  • Надам се да ће ова возила бити од користи становништву Бање Луке и да ће их Дом здравља дуго и на најбољи начин користити. Увидјели смо значај овог дома здравља као јединог великог центра примарне здравствене заштите у овој регији и одлучили да донирамо два возила. Дом здравља у Бањој Луци сада може пружити брзе, квалитетне и правовремене услуге превоза пацијената – рекао је Сакамото и подсјетио да је Влада Јапана помогла обнову Основне школе „Јован Дучић“ у Залужанима, а да је данас потписан и уговор о обнови ОШ „Свети Сава“.

У име Града Бање Луке, амбасадору се на донацији захвалио градоначелник Игор Радојичић, који је нагласио да су нова возила била пријеко потребна како би здравствена заштита у граду била на нивоу.

  • Дома здравља је једна од најзначајнијих институција у граду и Град Бања Лука је прошле године купио једно санитетско возило за потребе овог Дома здравља, а у овом пројекту смо учествовали на начин да је Град измирио пореске обавезе приликом донације возила. Влада Јапана је до сада показала велику посвећеност и искрено пријатељство према грађанима Бање Луке и ја им се на томе најискреније захваљујем – рекао је Радојичић и додао да Град и Дом здравља спроводе акцију превентивних здравствених прегледа становништва под називом „За твоједобро“.

Министар здравља и социјалне заштите РС, Ален Шеранић, казао је да је Влада Јапана помогла релаизацију низа пројеката у области здравства у Републици Српској. Он је нагласио да су, захваљујући Јапану, опремљене болнице у Фочи и Касиндолу, 35 домова здравља у РС, центри базичне рехабилитације, а велику помоћ исказали су и приликом обуке здравствених радника.

Директор Дома здравља Бања Лука Невена Тодоровић, изјавила је да вриједност донације два санитетска возила износи 154.000 КМ и да је Дом здравља успјешно аплицирао за средства Владе Јапана. Он је истакла да ће, овом донацијом, у знатној мјери бити подигнут ниво здравстевене услуге за становнике Бање Луке.