Град суфинансира санацију школских објеката

Градоначелник Бање Луке Игор Радојичић, разговарао је данас да директорима шест бањалучких основних школа и директором Електротехничке школе „Никола Тесла“ о плановима за реконструкцију и санацију објеката ових школа.

У изјави новинарима, Радојичић је нагласио да ће Град за суфинансирање ових радова из буџета издвојити 150.000 КМ. Он је нагласио да Градска управа има евидентиране све потребе основних и средњих школа, које су веома велике и захтијевају велика финансијска средства.

– Школе са чијим директорима смо данас одржали састанак, налазе се у програму редовног буџетског финаснирања за ову годину и то су основне школе: „Милутин Бојић“ Поткозарје са подручном школом Мишин хан, „Георги Стојкови Раковски“, „Вук С. Караџић“ са подручном школом у Чесми, „Ћирилио и Методије“ Пискавица, затим ОШ „Иво Андрић“ и подручна школа „Војислав Илић“ Бочац. Ово су школе у којима ће Град суфинансирати одређене радове реконструкције, док ће у Електротехничкој школи „Никола Тесла“ бити замијењена комплетна стоалрија – појаснио је градоначелник.

Радојичић се осврнуо и на потребе средњих школа које су бројне, истичући да Медицинска и Грађевинска школа имају проблем са смјештајем, док Техничка школа има једно цијело крило школе које није употребљиво, а неадекватан је и смјештај Угоститељске школе.

Начелник Одјељења за образовање, здравство, омладину и спорт, Драган Бањац, изразио је захвалност директорима и наставном особљу бањалучких основних и средњих школа због великог стрпљења које исказаују у рјешавању проблема, а који истворемено раде један од најважнијих и најодговорнијих послова у граду.

Директор ОШ „Милутин Бојић“ из Поткозарја, Душко Петровић, захвалио је градоначелнику и Градској управи који су исказали разумијевање за проблеме ове школе. Иначе, на објекту подручне школе у Мишином хану биће замијењен и саниран кров.

Основна школа „Бранко Радичевић“

Говорећи о пројектима који ће бити рађени у бањалучким основним школама, градоначелник Игор Радојичић је рекао да ће највећи посао у граду бити доградња објекта ОШ „Бранко Радичевић“. Према његовим ријечима, планирана је доградња са десет нових учионица и једним крилом.

– Град ће израдити пројекат и документацију, а са надлежним министарством разговарамо у вези са финансирањем. Жеља нам је да током љета ове године почнемо са градњом. Пред тога, већ је у току, кроз пројекат енергетске ефикасности, обнова школе „Јован Цвијић“, а очекујемо радове већег обима у ОШ „Вук Караџић“. Такође, аплицирали смо код УНДП-а за суфинансирање санације објекта ОШ „Десанка Максимовић“ у Драгочају. Радимо и два пројекта школских дворана. То су ОШ „Свети Сава“ на Лаушу и ОШ „Бранко Радичевић“, а у фази смо израде студије изводљивости за изградњу спортске дворане Гимназије кроз јавно-приватно партнерство. Кроз програм „Спорт у школе“ желимо да младима приближимо спорт и омогућимо им да се бесплатно баве спортом, а Град ће финасирати и набавку спортских реквизита – закључио је Радојичић.

Подсјећамо, прошле године је кроз пројекат енергетске ефикасности у Бањој Луци завршен објекат Основне школе „Алекса Шантић“ и Дома здравља, а да су у току радови на објекту ОШ „Јован Цвијић“.