Бања Лука XXI вијека: Почела изградња новог моста

На десној обали Врбаса, у Бањој Луци, данас је почела изградња будућег симбола града XXI вијека и највећег моста у нашем граду. Градоначелник Игор Радојичић и предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић озваничили су почетак реализације једног од највећих пројеката инфраструктуре у модерној историји Бање Луке.

Градоначелник Игор Радојичић, нагласио је да је ово пројекат који ће служити генерацијама послије нас, који има своју функционалну вриједност јер повезује два велика насеља Обилићево и Старчевицу са насељем Долац односно центром града, али да има и своју симболику, нешто што ће бити бањалучка разгледница XXI вијека.

  • Бања Лука настоји да буде регионални центар и, у складу с тим, мора да размишља о визији развоја у деценијама испред нас. Три године је трајала припрема посла, побједници на конкурсу су наши аутори и овим путем још једном упућујем честитике тиму који је водио Саша Чворо. Мост ће се радити у неколико фаза, а данас почињу радови на колском мосту који има ширину 21 метар, а сљедеће фазе ће подразумијевати спој моста према подножју Кастела и даље према Булевару, а са друге стране проширење Мачванске улице што ће омогућити несметан и брз пролаз ка Источном транзиту. Посебна фаза биће и уређење приобаља Врбаса – поручио је Радојичић.

Предједница РС, Жељка Цвијановић, оцијенила је да је ово велики дан за Бању Луку, јер је у питању амбициозан пројекат Бање Луке будућности.

  • Посебно радује чињеница да идејно рјешење носи печат домаће памети. Када мост буде у потпуности завршен, сигурно је да ћемо се њиме моћи подичити и похвалити. Овим пројектом не само да може да се похвали Бања Лука већ и велики европски и свјетски градови. Као предсједник Републике, увијек ћу подржати развој нашег највећег града који је огроман реурс за све нас – истакла је Цвијановић.

Побједничко рјешење за мост у насељу Долац дјело је бањалучких аутора. Шеф тима био је Саша Чворо, а њему су били и: Радован Белеслин, Неда Медић, Маја Медић, Небојша Јеремић, Ђорђе Шебић и Зоран Уљаревић.

  • Лијеп дан за Бању Луку и њене грађане, а посебан дан и за нас ауторе пројекта. У првој фази градимо мост изнад ријеке који ће бити дужине 80 метара. Вјерујемо да ће, завршетком овог пројекта, Бања Лука добити лијеп и функционалан мост – рекао је Чворо.

Извођач радова је предузеће „Интеграл инжењеринг“, вриејдност радова у првој фази је око 7,5 милиона КМ. Средства су обезбиједили Град Бања Лука и Европска банка за обнову и развој (ЕБРД).