„Бања Лука људског лица“: Центру „Заштити ме“ уручен дидактички материјал

У оквиру програма „Бања Лука људског лица“, градоначелник Игор Радојичић данас је центру „Заштити ме“ уручио дидактички материјал који су израдили чланови Удружења за помоћ ментално недовољно развијеним лицима. Дидактички материјал је израђен у оквиру пројекта „Социјално предузетништво – препреке и перспектива“-

Радојичић је нагласио да је Бања Лука једини град у региону који је покренуо овакву врсту пројекта.

  • Наша жеља је да кроз ове програме дођемо до оних група наших суграђана који заслужују посебну пажњу и бригу. То су дјеца и млади, пензионери, лица са потешкоћама у развоју и лица са инвалидитетом. Вишеструка је корист од овог пројекта – лица са потешкоћама у развоју су била радно ангажована, а са друге стране имамо резултат њиховог рада, а то је еколошки дидактички материјал који ће бити од користи у школама и вртићима. Наставићемо овај програм и у 2020. години и настојаћемо да у њега укључимо што више људи – рекао је Радојичић.

Свеобухватни циљ пројекта је  промоција развоја и самоодрживост социјалног предузетништва како би се  смањила   социјална искљученост лица са инвалидитетом  и других маргинализованих група. Предсједник Управног одбора Удружења за помоћ ментално недовољно развијеним лицима, Мирослав Становић, истиче да је један од специфичних циљева пројекта учинити видљивим потенцијале лица са интелектуалним тешкоћама у локалној заједници.

  • Ови производи су веома значајни у раду са овом популацијом дјеце, али се могу користити и у рехабилитацији. Интензивно радимо на развоју и промоцији социјалног предузетништва, а у нашим радионицама су настали дидактички производи, чиме смо показали да особе са интелектуалним потешкоћама итекако могу бити корисне за друштво – казао је Становић.

Директор центра „Заштити ме“ Зорица Кузмановић Василић, изјавила је да је пројекат израде дидактичког материјала од велике важности и да ће много значити у спровођењу наставе у центру, поготово са ученицима млађег узраста.

У оквиру овог пројекта, израђено је више од 500 комада еколошког дидактичког материјала који ће бити кориштен у 16 установа. Град Бања Лука је подржао пројекат путем јавног позива.